Pensionarii din Romania: Au pensiile mai mari, dar sunt tot mai putini
pensia mediepensionari romaniaajutor social
In anul 2013, numarul mediu de pensionari a fost de 5,41 mil. persoane, in scadere cu 77 mii persoane fata de anul precedent si cu 179 mii persoane mai putin fata de anul 2011.
Pensia medie lunara a fost in anul 2013 de 805 lei, mai mare cu 4,1% fata de anul precedent si cu 6,9% fata de anul 2011. Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari, potrivit datelor INS.
Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 86,6% in totalul celor de asigurari sociale. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 805 lei in anul 2013, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (648 lei in judetul Giurgiu fata de 1022 lei in Municipiul Bucuresti).
Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,6%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial – au reprezentat 2,2%.
Indicele pensiei medii reale pentru anul 2013, fata de anul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 100%.
Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in anul 2013, a fost de 544,7 mii persoane, din care: 391,3 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,4% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 153,4 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 27,2% din totalul acestora.
Numarul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din Romania indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani si vaduve de razboi) si sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor, sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determina prin insumarea numarului de pensionari existenti in plata in fiecare luna, raportat la numarul de luni din perioada de referinta.
Foto: Google Maps.