EDITORIAL. Pensiile vor fi sublime in 2024, dar le lipseste cu desavarsire sursa de finantare
taxe si impozitepensii 2024bugetul public
Pensiile vor creste in 2024, fara urma de indoiala, dupa cum ne spun guvernantii, mai ales din zona PSD, insa nu e clar deloc de unde vor fi luati banii necesari unui efort bugetar colosal, in conditiile in care un aer de vant polar deja se simte in vistieria publica.
Subiectul pensiilor face valuri in Guvern, evidentiind inca o data, daca mai era necesar, ce inseamna sa ai o constructie politica bazata pe doctrine si viziuni complet diferite, acolo unde ele exista totusi.
Din partea PNL vin semnale clare legate de ipoteza conform careia nu prea ar fi clar de unde se vor gasi banii necesari majorarii pensiilor. PNL subliniaza, de asemenea, faptul ca nu e de acord cu cresterea poverii fiscale pentru sectorul privat, ca sa se faca rost de finantare, desi firmelor romanesti li s-a impamantenit obiceiul de a pompa bani la buget, bani care in loc sa ajunga in investiti sfarseau ca sponsorizare pentru pomenile electorale.
"Nu este atat de simplu sa venim cu o lege si sa spunem ‘gasiti surse de finantare’. Trebuie sa gasim surse de finantare, sa sustinem acest proiect de lege si ne straduim sa gasim sursele de finantare si aici reiau inca o data acest subiect pe care il stim cu totii si anume acela ca principala sursa poate sa vina din combaterea evaziunii la TVA, care este de 45 de miliarde de lei,” a explicat Ciuca inaintea sedintei conducerii PNL.
Pe de alta parte, atributiile PSD par a fi sa gestioneze campania de PR a acestei masuri, social-democratii vor sa se asigure ca pensionarii afla un singur lucru: pensiile vor creste. In fond, detalii legate de sursele de finantare n-au interesat pe nimeni pana acum, poate nu intamplator avem bugetul public pe butuci azi.
"Pot sa va spun ca peste trei milioane de romani, pe simularile noastre, vor avea pensii mai mari. (…) Este important sa stie toti romanii ca in 2024 vor avea pensii mai mari datorita celor doua procese. Oricum, datorita majorarii de la 1 ianuarie, datorita faptului ca valoarea punctului de pensie creste, fiecare roman in 2024 va avea o pensie mai buna”, a spus Simona Bucura-Oprescu, intrebata la Antena 3 CNN cati pensionari nu vor avea parte de nicio crestere a pensiei, conform noii formule.
Romania are o gaura uriasa in buget, tocmai din cauza politicilor toxice de a majora venituri fara acoperire financiara
In ultimele mai bine de trei decenii guvernantii si-au educat electoratul prin a promite si pune in aplicare cresteri de venituri "din pix", fara ca Romania sa-si poata permite sustinerea reala a cheltuielilor.
Majorari de pensii pe baza de imprumuturi, cresteri de salarii si beneficii pentru bugetari fara criterii de performanta, intretinerea si extinderea permanenta a uneia dintre cele mai mari si scumpe administratii publice din UE ne-au adus azi in situatia de a avea o mare gaura la buget, gaura ce trebuie acoperita de cei ce n-au facut-o, ba chiar au peticit-o pana acum cum au putut mai bine: firmele.
Intr-un astfel de context, trasi de urechi deja de institutiile europene cu abilitati pe zona financiara, a prezenta un proiect de mare impact bugetar fara sursa de finantare e suicid economic national si probabil un atentat la stabilitatea mediului privat, care se poate trezi peste noapte cu o presiune suplimentara si mai mare de ordin fiscal, in conditiile in care oricum lipsa de predictibilitate pe zona taxelor si impozitelor e la ordinea zilei.
In toata aceasta ecuatie, factorii agravanti se acumuleaza intr-o maniera ce aduce tot mai mult cu scenariul unei tragedii grecesti: anul 2024 e an electoral, iar in aceste conditii nu putem spera ca vreun lider politic isi asuma necesare masuri de austeritate ci, din contra, cat inca nu suntem in colaps, forteaza nota cu promisiuni si masuri fara acoperire reala si nesustenabile.
Foto: unsplash.com