Pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduala, intre 10 si 50%
pensii specialeimpozitbugetdeficit bugetar
Pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduala, intre 10 si 50%, la cuantumuri diferite. Informatia a fost oferita de surse oficiale din Guvernul Romaniei, care spun ca Executivul ar fi pregatit deja un document care include aceasta masura. Important de mentionat este ca impozitarea se va face doar pensiilor speciale, nu si celor bazate pe contributii.
Conform schemei de impozitare a pensiilor speciale, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, cele intre 2000 si 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%, intre 7.000 de lei si 10.000 de lei impozitul va fi 30%, iar pentru pensiile speciale care depasesc 10.000 de lei impozitul va fi de 50%.
Exemplu de calcul, in cazul unei pensii speciale de 18.500 lei: 2.000 de lei plafon lunar neimpozabil conform Codului fiscal, rezulta 16.500 lei suma luata in calcul. Impozitul pe venitul din pensie: 16.500 x 10%=1.650 lei. Taxa va fi de 900+50%X(16.850 - 10.000)=4.325 lei.
Impozitarea pensiilor speciale se face "de ochii lumii"?
Ca justificare oficiala, membrii Guvernului spun ca impozitarea pensiilor speciale este o masura care aduce echilibru intre veniturile pensionarilor si elimina discrepantele uriase dintre cei care au pensii speciale si cei care au pensii bazate pe contributivitate.
De asemenea, oficialii mai spun si ca, astfel, se vor strange mai multi bani la bugetul de stat. Guvernul trebuie sa faca rost, urgent, de 7 miliarde de lei pentru a tine sub control deficitul bugetar, sub pragul de 3%. Din acest motiv, pe langa impozitarea pensiilor, Guvernul a pregatit si o serie de
masuri de austeritate, dar si o rectificare bugetara negativa, prin care
taie fonduri de la Educatie, Sanatate si Transporturi.
Problema este ca lucrurile nu stau tocmai asa. Mai exact, imactul bugetar al acestor impozite este infim, iar analistul economic Iancu Guda crede ca vorbim mai degraba despre o masura populista, care sa impresioneze opinia publica, decat despre o masura reala si eficienta, benefica pentru bugetul si economia tarii.
"Pensiile speciale nu sunt corelate cu proportionalitatea contributiei, nu sunt justificate de meritele, de verticalitatea si profesionalismul acestor oameni. Vedeti prin comparatie, fostul ministru al justitiei castiga mai mult decat Emmanuel Macron, presedintele Frantei.
Masura cu impozitul progresiv asupra pensiilor speciale este pentru a testa opinia publica si pentru a fi in asentimentul opiniei publice in apropierea unor alegeri. Se arunca in piata o masura de impozitare progresiva a acestor pensii la un plafon foarte ridicat, 10.000 de lei. Va fi un numar infim de pensii, care vor fi atinse”, a explicat Iancu Guda.
Oficial, masura ar urma sa afecteze aproximativ 4.000 de persoane care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei.