Pensiile speciale din Romania nu mai au nicio sansa: ce urmeaza pentru pensionari
pensii specialepensii pnrr
Vrem sau nu vrem, reforma pensiilor prevazuta in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), trebuie pusa in aplicare, dupa cum transmite un ministru din actuala coalitie de guvernare.
Potrivit fondurilor europene, Marcel Bolos, trebuie sa ducem la bun sfarsit reforma pensiilor din PNRR. O alta solutie ar fi sa convingem Comisia Europeana sa se razgandeasca si sa nu ne mai ceara o astfel de masura, insa stim cu totii ca oficialii europeni sunt foarte fermi pe aceasta zona si sunt slabe sperante ca le-am putea schimba viziunea.
Reforma pensiilor. Ce ni se cere sa facem, de fapt, la ce sa se astepte pensionarii romani
Ministrul a explicat pe larg ceea ce ne cere Comisia in acest moment. Ar fi, dupa cum spune domnia sa, doi piloni principali:
1. sustenabilitatea, adica sa avem un volum de cheltuieli publice din pensiile speciale pe care il putem finanta pe termen lung;
2. contributivitatea, adica atat cat a contribuit beneficiarul de pensii speciale, in principal, atat sa si primeasca sub forma de pensii.
"Toate acestea sunt lucruri care trebuie asumate de coalitie si, desigur, reforma aceasta, asa cum este scrisa ea in Planul National de Redresare si Rezilienta, trebuie dusa la bun sfarsit. Nu avem alta cale, sa zicem asa, sa convingem Comisia”, a declarat Marcel Bolos.
Sigur ca testul de validare a jalonului il vom da in momentul in care depunem cererea de plata numarul 3, cu termenul din luna iunie 2023, dar este examenul poate cel mai greu al Guvernului Romaniei, pentru ca in cererea de plata 3 mai avem masuri care privesc decarbonizarea, iarasi, o reforma extrem de grea pentru ca nu inseamna numai scoaterea din functiune a grupurilor energetice pentru care s-a facut multa discutie in spatiul public", a spus oficialul, citat de
B1tv.ro.
Pentru moment, la nivelul coalitiei s-ar fi ajuns la niste masuri concrete, ca numitor comun intre liderii politici, iar cele mai importante sunt:
-se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuala
-nu se mai permite cumulul de pensii speciale, ceea ce inseamna ca va ramane doar partea contributiva si se alege doar una dintre ele.
-se abroga articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele dupa un mandat.
Foto: pixabay.com