Majorarea pensiilor si a alocatiilor este unul dintre subiectele intens discutate in ultima perioada in tara noastra, acesta devenind in timp si una dintre principalele teme de discutie din cadrul conflictului politic dintre social-democrati si liberali. Vrem sau nu sa recunoastem insa, indiferent de promisiunile care au fost facute in aceasta directie de cei aflati la guvernare, Romania traverseaza la aceasta ora o perioada extrem de dificila in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit intreaga lume in prima parte a acestui an. In aceste conditii, pericolul unei crize economice este destul de ridicat la ora actuala, ceea ce face ca luarea unei decizii privind majorarea pensiilor si a alocatiilor sa fie extrem de dificila.
Luarea unei decizii in acest sens este cu atat mai dificila cu cat a doua jumatate a acestui an este una extrem de incarcata din punct de vedere electoral, in urmatoarele luni fiind programate atat alegerile locale, cat si alegerile parlamentare. Atunci cand s-au aflat la guvernare, social-democratii au promis majorarea pensiilor cu nu mai putin de 40 de procente incepand din aceasta toamna. Dupa ce au preluat insa guvernarea, liberalii si-au dat seama ca o asemenea majorare este practic imposibila, asa cum avertizasera chiar si institutiile europene.
Toamna se apropie insa cu pasi repezi, ceea ce ii face pe cei de la putere sa analizeze tot mai multe scenarii de lucru in aceasta directie. Conform ultimelor zvonuri, o varianta de compromis care se discuta in aceasta perioada prevede majorarea pensiilor si a alocatiilor cu 15 procente incepand de la data de 1 septembrie. De asemenea, guvernantii mai iau in calcul si cresterea salariilor cadrelor didactice incepand cu aceeasi luna septembrie, asa cum prevede Legea Salarizarii, crestere care ar putea fi amanata in cele din urma.
Conform hotararii Curtii Constitutionale, care a respins sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amanare a majorarii, alocatiile celor mici ar trebui dublate incepand de la 1 august. In aceste conditii, alocatiile pentru copii ar trebui sa ajunga incepand din luna august la un nivel de 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani, respectiv la o valoare de 300 de lei pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani. Asa cum stim insa deja, in ciuda deciziei CCR, premierul Ludovic Orban a anuntat ca la aceasta ora nu exista resursele financiare necesare dublarii alocatiilor. Evident, social-democratii au reactionat pe subiect, amenintandu-i pe liberali ca vor depune motiune de cenzura in cazul in care alocatiile nu vor fi dublate.
Cum majorarea pensiilor cu 40% nu poate fi luata in calcul in acest context in care se afla Romania astazi, guvernantii se gandesc la mai multe variante de compromis in aceasta directie. In urma cu mai bine de o saptamana, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, spunea ca pensiile ar putea creste cu doar 10 procente. Chiar si asa insa, efortul financiar va fi unul mare pentru tara noastra. In opinia acestuia, majorarea pensiilor cu 40% “ar fi fost o bomba pentru stabilitatea economica a tarii”. Premierul Ludovic Orban este constient insa de miza electorala care se invarte in jurul acestei decizii, drept pentru care insista pentru o majorare a pensiilor ceva mai mare, de 15 procente.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!