Pensia de la stat nu iti asigura un nivel de trai decent in Romania. Majoritatea angajatilor planuiesc sa nu paraseasca campul muncii nici la aproape 70 de ani
pensionarepensiepensionaripensie limita de varsta
Cea mai numeroasa categorie a muncitorilor romani isi poate obtine dreptul de pensionare in jurul varstei de 60-65 de ani, daca vorbim despre pensia pentru limita de varsta. Ei bine, desi acesta ar trebui sa fie un moment al retragerii de pe piata muncii, cand fostul angajat trebuie sa se concentreze mai mult pe liniste, pe sanatate si pe batranete, salariatii romani au alte planuri pentru pensionare. Studiile recente arata ca majoritatea va continua sa munceasca si dupa atingerea limitei de varsta.
Se pare ca sase din 10 angajati romani nu s-au organizat din punct de vedere financiar pentru venirea batranetii. Nu au economii, nici in vestitii la fonduri private de pensii, motiv pentru care, in cazul in care ar iesi din campul muncii, ar depinde exclusiv de venitul de la stat.
Dupa cum stim, pensiile publice nu sunt deloc generoase. Sute de mii de pensionari traiesc la limita saraciei si se hranesc fie in campaniile electorale cu pachete si promisiuni desarte, de tipul majorarii pensiilor cu 40%, fie se "agata" pe undeva si continua sa lucreze, daca mai pot si au unde.
Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, peste peste 900.000 de pensionari beneficiaza de pensie sociala, iar alte cinci milioane de pensionari ai Romaniei au o pensie medie de 1.500 de lei. De asemenea, 2,7 milioane de pensionari au o pensie mai mica decat nivelul mediu.
Revenind la salariatii nostri din prezent, putem spune ca perspectivele lor pentru pensionare nu arata deloc roz. Au constatat si ei acest lucru, motiv pentru care doi din 10 spun cu fermitate ca vor continua sa munceasca si dupa pensionare, pentru a-si asigura nivelul de trai.
De asemenea, alti sase din zece iau in calcul aceasta posibilitate, arata datele unui sondaj desfasurat de platforma de recrutare online BestJobs.
85% dintre respondenti castiga lunar mai putin de 5.000 de lei "in mana"
In prezent, 85% dintre respondenti afirma ca au un salariu net lunar sub pragul de 5.000 de lei, iar in acest procent circa 30% castiga sub 3.000 lei, ceea ce nu le permite sa faca destule economii pentru varsta pensionarii. Alti 10% castiga intre 5.000 si 10.000 lei lunar, iar restul de 5% - peste 10.000 lei pe luna.
Totusi, peste jumatate dintre respondenti ar vrea sa poata economisi lunar intre 250 si 500 lei, 28% - intre 500 si 750 lei, 13% - intre 750 si 1.000 lei, iar 5% - peste 1.000 lei.
De altfel, pentru a avea in primul rand venituri mai mari care sa le permita sa faca economii, cei mai multi dintre angajati iau in calcul sa isi schimbe locul de munca. Daca in ultimele 12 luni, pe fondul pandemiei, doua treimi dintre respondenti au ramas la acelasi loc de munca, acum aproximativ patru din zece respondenti se gandesc sa isi schimbe jobul sau chiar domeniul de activitate, iar 22,5% afirma ca au facut deja pasi in aceasta directie.
Principalele criterii pe care le vor lua in calcul la cautarea unui job sau domeniu nou sunt: un salariu mai mare (67%), siguranta locului de munca (39%), mai multa stabilitate (32%), posibilitatea de a lucra de acasa (31,5%), mai mult timp liber (29,5%).
Sondajul a fost efectuat in perioada 01 - 20 august, pe un esantion de 920 de utilizatori de internet din Romania.