Pe masura ce consumul pierde teren, insolventele musca din sectorul comertului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe masura ce consumul pierde teren, insolventele musca din sectorul comertului
Pe masura ce consumul pierde teren, insolventele musca din sectorul comertului
de Vlad Strunescu la 21 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
insolvente comertstudii sierrea quadrantscadere consumconsum romania

Consumul, principalul motor al cresterii economice, incepe sa dea rateuri. Inflatia, blocajul financiar, deprecierea leului si scaderea vanzarilor creaza tot mai multe dificultati companiilor din comert.

Peste 1.200 de firme din acest sector au intrat in insolventa, in primele opt luni din acest an. Numarul insolventelor din retail, din august, era de aproape 10 ori mai mare decat in ianuarie, arata o analiza Sierra Quadrant.

 
Intr-o economie extrem de fragila, cum este cea romaneasca, bazata pe consum, mai ales din import, intrarea unei firme in dificultate financiara poate crea probleme majore pe scara larga, afirma expertii.
 
Cum peste 90% dintre firmele romanesti sunt slab capitalizate, neavand la dispozitie resursele financiare pentru a rezista provocarilor, intrarea unui partener in insolventa poate atrage probleme financiare in cascada, pe tot lantul economic.
 
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, analizate de Sierra Quadrant, 1.244 de firme din sectorul de comerţ cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor (versiunea 2008) au intrat in insolventa la nivelul lunii august, numar aproape egal cu cel al firmelor care au declarat insolventa in primele trei luni.
 
In ianuarie, ONRC raporta 147 de firme intrate in insolventa (V2008), in februarie, 299, iar, in martie, 468. Pe ansamblul primelor opt luni, statistica indica 1.244 de companii in insolventa fata de 1.769. in aceeasi perioada din 2018.
 
"Cazurile de insolventa din sectorul comertului reprezinta majoritatea, intr-o economie in care, in primele opt luni, au fost semnalate 3.978 de noi cazuri de insolventa. Este o crestere semnificativa care tinde sa se accentueze in ultimul trimestru", arata analiza Sierra Quadrant.
 
Potrivit datelor statistice, daca, in ianuarie, la nivelul intregii economii, erau raportate numai 500 de cazuri noi de insolventa, in august, numarul acestora s-a apropiat de 4.000 (3.978 de cazuri inregistrate de ONRC).
 

Ultimul trimestru - spaima firmelor
 

Conform analizei, este o tendinta negativa, inregistrata si in anii trecuti, semestrul II si in special ultimul trimestru marcand declansarea procedurilor de insolventa in cadrul a mii de firme, pe fondul acumularii problemelor financiare. In 2018, numarul total al insolventelor, in primele sapte luni, a fost de 5.615, iar, pana la finele anului, s-a ajuns la 8.304, fata de 9.102, in 2017.
 
"Aceste dosare noi de insolventa se adauga celor aflate deja in derulare si care nu sunt deloc putine. In perioada 2013-2018, s-au inregistrat, in total 86.329 de dosare de insolventa, iar multe dintre companii se afla in continuare in aceasta procedura", afirma analistii.
 
Sierra Quadrant estimeaza ca, pe fondul accentuarii blocajului financiar si tendintei de dezintermediere si conservare a business-urilor, numarul insolventelor din 2019 ar putea trece de 9.000.
 
Dincolo de comertul cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, in topul noilor dosare de insolventa deschise in 2019, pe locul doi, se situeaza sectorul constructiilor, cu 589 de cazuri, industria prelucratoare (469), transporturi si depozitare (315) si sectorul HORECA (310).
 
La nivel regional, cel mai provocator mediu de afaceri, din punct de vedere al insolventelor, il reprezinta capitala, cu 669 de cazuri, in primele opt luni, Bucurestiul fiind urmat de Bihor (328), Timis (222), Constanta (198), Iasi (165) si Cluj (154). La polul opus, se aflau judetele Botosani (20 de cazuri de insolventa) si Vaslui (20).
 
Analistii de la Sierra Quadrant sustin ca insolventa nu trebuie privita ca un stigmat in privinta relatiilor de afaceri. Firmele aflate in insolventa au un plan de restructurare pe care trebuie sa-l urmeze si sunt monitorizate suplimentar de specialisti in domeniu. 
 
Au un comportament de business chiar mai predictibil comparativ cu o firma obisnuita. Un parteneriat cu o firma aflata in insolventa poate aduce multiple avantaje - plati la timp, tarife avantajoase, conditii optime de livrare, arata analiza.
 

Romania numara cele mai multe companii care isi intrerup activitatea 

Chiar daca, pe ansamblu, numarul companiilor intrate in insolventa a scazut cu peste 30% fata de anul trecut, aceasta tendinta trebuie pusa in legatura directa cu cresterea spectaculoasa a numarului firmelor radiate, cu 46%, la 78.733.
 
In total, peste 100.000 de firme au fost suspendate, lichidate si radiate, in primele opt luni din 2019, ceea ce reprezinta un semnal de alarma.
 
Cele mai multe firme aflate in insolventa, in perioada 2013-2019, sunt din categoria microintreprinderilor (94%), urmate de firmele mici (4,5%), o dovada ca forta financiara redusa reprezinta o componenta importanta in situatiile de risc.
 
Intr-un mediu economic tot mai dificil generat, printre altele, de inflatia semnificativa, de intarzierile la plata si de scaderea comenzilor, IMM-urile se descurca tot mai greu, mai ales ca accesul la finantare este in continuare extrem de dificil si costisitor.
 
Potrivit expertilor, s-a ajuns ca Romania sa inregistreze, in ultimii trei ani, cel mai ridicat numar de companii care isi intrerup activitatea din Europa, in contextul in care avem cel mai slab antreprenoriat din Europa, doar 26 de firme la mia de locuitori.
 
"O firma intra in insolventa, in Romania, in primul rand, ca urmare a blocajului financiar, determinat de resursele insuficiente financiare de care dispune la un moment dat, de investitiile gresite si de lipsa unei strategii de risc fundamentate pe realitatile din economie. 
 
Din experienta noastra, exista lacune serioase in materie de know-how de risc, de educatie economica, in multe firme, de la ultimul angajat pana la director economic, financiar sau patron", afirma Ovidiu Neacsu, partener fondator al Sierra Quadrant.
 
Romania este una dintre tarile europene cu cele mai lungi si dificile perioade de insolventa in cazul firmelor, calculata ca perioada de la deschiderea pana la inchiderea oficiala a procedurii de insolventa.
 
Daca, la nivel global, perioada medie de solutionare a cazurilor de insolventa era, in 2017, de 2,5 ani, in Romania, se situeaza la 3,3 ani, situatie similara cu cea din Bulgaria, Grecia si Slovacia. La polul opus se afla Irlanda, cu numai 4 luni; Finlanda, cu 9 luni; Marea Britanie, cu un an, si Germania, cu o medie de 1,2 ani.
 

Criza din 2010 a fost o lectie pe care prea putini oameni de afaceri au inteles-o

 
"Intr-un context extern plin de provocari, in care se vorbeste tot mai mult despre o eventuala criza, prevenirea unei situatii de risc prin masuri economice viabile trebuie sa se afle in prim-plan. Criza din 2010 a fost o lectie pe care prea putini oameni de afaceri au inteles-o. Este nevoie de asumarea unor strategii investitionale fundamentate pe realitatile economice, nu doar pe sperante, entuziasm si optimism. 
 
Serviciile de business information, de credit risk management sunt fundamentale intr-o economie extrem de dinamica si instabila din multe puncte de vedere, mai ales din punct de vedere al capitalizarii, cum este cea romaneasca", a mai declarat Neacscu.
 
Analiza Sierra Quadrant a fost realizata pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de Oficiul National al Registrului Comertului pentru perioada ianuarie-august 2019.
 
Sierra Quadrant este specializata pe lucrari de administrare si lichidare dificile si complexe, caracterizate prin patrimoniu mare, fiind una dintre primele 10 societati din tara, din acest sector de activitate.

Citeste si: Primaria Bucuresti vrea sa impuna vinieta Oxigen. Tarifele sunt intre 1.900 de lei si 500 de lei pe an, amenzile intre 1.500 si 2.000 de lei
 
In cei peste 21 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment si lichidare. Printre dosarele gestionate de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus

today22 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure
Reteta zilei

De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure

today22 Dec. 2024
Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie...

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x