Pretul terenurilor agricole din Romania a explodat in ultimul deceniu, scumpirea din tara noastra fiind cea mai mare inregistrata la nivelul intregului bloc comunitar european. Potrivit datelor adunate intre anii 2011 si 2020, pretul unui hectar de teren arabil in Romania a crescut de cinci ori. Vorbim, asadar, despre cea mai mare crestere a pretului terenului agricol intr-o tara membra a Uniunii Europene, situatie care este intalnita in numai doua tari: Romania, respectiv Cehia. In medie, pretul unui hectar de teren agricol ajunge in tara noastra la o valoare de peste 7.000 de euro, echivalentul a aproximativ 35.000 de lei.
Daca ramanem la intervalul 2011 - 2020, cresteri puternice ale pretului terenurilor agricole au mai fost raportate si in alte tari din estul Batranului Continent: Bulgaria, Ungaria, Estonia sau Lituania. In ciuda scumpirilor si din aceste tari, cresterea preturilor nu este atat de mare precum in Romania sau in Cehia. Mai mult decat atat, pretul unui hectar de teren agricol in tara noastra este mai mare decat in tari precum Franta, Croatia, Slovacia, Estonia, Letonia sau Lituania. Ne confruntam, asadar, cu o situatie destul de ingrijoratoare!
La nivel european, cele mai scumpe terenuri agricole se regasesc in Olanda. Potrivit datelor din anul 2019, cel mai scump hectar de teren arabil se gasea in Tara Lalelelor, care avea o valoare medie de 69.632 de euro. Topul tarilor cu cele mai scumpe terenuri agricole din intreaga Uniune Europeana era completat la acea vreme de Luxemburg, respectiv Italia. La polul opus, cel mai ieftin teren arabil se gaseste in Croatia, acolo unde pretul mediu pentru un hectar este de 3.440 de euro.
Exista o statistica realizata si la nivel regional, care claseaza zona Canarias din Spania in topul celor mai scumpe regiuni din Uniunea Europeana la acest capitol. Mai exact, pretul unui hectar de teren agricol ajungea in anul 2020 la o valoare medie de 120.477 de euro. Regiunea cu cele mai ieftine terenuri agricole se gaseste in nordul continentului european, in zona Ovre Norrland din Suedia, acolo un hectar se poate cumpara in medie cu 1.822 de euro.
De asemenea, si preturile de inchiriere a terenurilor agricole variaza destul de mult de la tara la tara. Potrivit datelor, pretul mediu anual de inchiriere a unui hectar de teren agricol din Italia este de 837 de euro. Nici in Olanda inchirierea unui teren agricol nu este cu mult mai ieftina, pretul mediu platit pentru un hectar fiind de 819 euro.
Citeste si: Cum a reusit Romania sa nu se atinga de niciun ban primit prin PNRR. Ministru: Cu toata sinceritatea, alte tari s-au organziat mai bine
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si