Pe bursa OPCOM, energia s-a scumpit cu 250% fata de prima luna din 2021
scumpire energie opcompiata opcombursa energie romania
Pentru municipalitatile care au de achitat facturi la gaze de zeci de mii de euro in contul institutiilor pe care le au in grija, cum ar fi scoli si spitale, un subterfugiu in calea preturilor tot mai mari era cumpararea de gaze de pe OPCOM, operatorul bursei de energie electrica si gaze naturale din Romania.
Insa, nici pe aceasta piata, nu era posibil sa nu existe majorari semnificative de preturi.
Astfel, in ianuarie 2022, pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a fost, in medie, de 949 de lei pe MWh.
Pretul este cu 250% peste cel din ianuarie 2021, respectiv 271 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului.
Cu toate acestea, pretul din prima luna a anului curent a fost mai mic decat cel din decembrie 2021, cand pretul era de 1.139 lei pe MWh.
In ianuarie 2022, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 2,6 miliarde de lei, in crestere cu 269% in comparatie cu ianuarie 2021.
In acelasi timp, volumul tranzactiilor a crescut cu 6%, la 2.620.819 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 50,3%, in ianuarie, in crestere cu 7%.
Pe piata spot a OPCOM, au fost inregistrati 329 de participanti, dintre care 239 au fost activi.
PZU este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se fac tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare celei de tranzactionare.
Ce este OPCOM
Conform prevederilor legislatiei primare si secundare in vigoare, Societatea Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale OPCOM S.A. indeplineste rolul de administrator al pietei de energie electrica, furnizand un cadru organizat, viabil si eficient pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale in cadrul pietei angro de energie electrica si desfasoara activitati de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale, in conditii de consecventa, corectitudine, obiectivitate, independenta, echidistanta, transparenta si nediscriminare.
Principalele activitati desfasurate de OPCOM conform prevederilor legislatiei primare si secundare in vigoare sunt exercitarea activitatii de organizare si administrare a pietelor centralizate de energie electrica; exercitarea functiei de Operator de Decontare, prin efectuarea operatiunilor de decontare pentru Piata pentru Ziua Urmatoare si Piata Intrazilnica, respectiv stabilirea obligatiilor de plata/drepturilor de incasare pentru Piata de Echilibrare si a dezechilibrelor cantitative si valorice ale Partilor Responsabile cu Echilibrarea.
Alte atributii sunt exercitarea functiei de organizator si administrator al pietei de certificate verzi; exercitarea functiei de administrator al Platformei pentru tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera; exercitarea activitatii de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale; activitatea de supraveghere a functionarii pietelor administrate; colectarea si publicarea datelor statistice despre piata, conform prevederilor Legii energiei.
Citeste si:
Solutia SCADERII PRETURILOR: 1,62 miliarde de euro din PNRR pentru capacitati de productie a energiei din surse alternative