Paza gratuita pentru proprietarii de terenuri forestiere cu suprafete mai mici sau egale cu 30 de hectare
paza paduripaza gratis
Proprietarii de paduri care detin terenuri forestiere cu suprafete mai mici sau egale cu 30 de hectare vor beneficia de servicii de paza gratuite a terenurilor forestiere, masura ce are scopul sa contribuie la combaterea taierilor ilegale.
Guvernul a adoptat, miercuri, printr-o Hotarare, schema de ajutor de minimis, respectiv schema de ajutor social pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii este mai mica sau egala cu 30 de hectare.
Este pentru prima data cand, aceasta prevedere legala cuprinsa in Codul Silvic inca din 2008, va fi pusa in aplicare.
Ajutorul de minimis, respectiv ajutorul de stat vor fi acordate pentru a acoperi costurile serviciilor silvice realizate de catre ocoalele silvice, astfel incat proprietarii de paduri cu suprafete mai mici sau egale cu 30 de hectare sa beneficieze de servicii in mod gratuit.
Hotararea de guvern este valabila pentru perioada 2016-2020, valoarea totala a ajutorului ce va fi acordat fiind estimata la 248,9 milioane de lei, iar numarul beneficiarilor la circa doua milioane pentru intreaga perioada.
Suprafata totala cu proprietati mai mici sau egale de 30 hectare este de aproximativ 580.000 de hectare.
Pentru anul 2016 se estimeaza ca va fi acordata suma de 14,5 milioane de lei, fonduri asigurate in bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor prin rectificarea bugetara adoptata de Guvern in luna august.
Incepand cu 2017, valoarea estimata ca se va aloca anual de la bugetul de stat pentru finantarea acestei scheme de ajutor de minimis este de 58,6 milioane de lei.
De schema de ajutor de minimis vor putea beneficia persoane fizice si juridice care desfasoara activitati economice, au in proprietate terenuri forestiere cu suprafata totala mai mica sau egala cu 30 de hectare si indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
- Nu se afla in procedura de executare silita pentru plata datoriiilor fiscale si nefiscale, inclusiv nu au popriri pe conturile bancare;
- nu se afla in procedura de inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau administrare speciala;
- nu sunt supuse unei proceduri de insolventa si nici nu indeplinesc criteriile prevazute de lege pentru a fi supuse unei proceduri de insolventa colectiva la cererea creditorilor lor;
- suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat intr-o perioada de 3 ani fiscali, 2 ani fiscali anteriori plus anul curent, nu depaseste echivalentul in lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru intreprinderea cu activitate de transport rutier de marfuri in contul tertilor sau contra cost.
Persoanele fizice si juridice care nu desfasoara activitati economice vor beneficia de ajutor de stat in sume echivalente celor acordate prin schema de minimis.
Plata sumelor care se vor acorda in baza acestei Hotarari, se va face catre ocoalele silvice care asigura serviciile silvice, pe baza contractului de administrare/servicii incheiat conform prevederilor legale.