Patru din 10 romani consuma vin cel putin o data pe saptamana
consum vin romaniavinuri romaniaproductie vinuri romaniacrame romania
In contextul in care Romania este pe locul 13 in clasamentul celor mai mari producatori de vin din lume si pe locul 6 in Europa, potrivit estimarilor oficiale, Reveal Marketing Research si-a propus sa investigheze care este peisajul consumului de vin in tara noastra.
Studiul a descoperit ca segmentul celor care consuma vin frecvent reprezinta 39% dintre romani. Urmeaza segmentul medium users, format din 29% dintre respondenti, care obisnuiesc sa consume vin de aproximativ una-trei ori pe luna.
De asemenea, low users (consumatorii ocazionali) reprezinta 21% dintre romani. Aceste segmente sunt corelate cu gradul de informare asupra marcilor de vin din Romania.
Cei care consuma vin cel putin o data pe saptamana cunosc in medie 7 branduri, iar cei cu un consum moderat cunosc 6 branduri. Cei care beau vin o data la cateva luni sau mai rar cunosc in medie doar 4 branduri din categorie.
Vinul rosu, preferatul romanilor
Principalele vinuri preferate sunt cele dulci si demi-dulci, consumate frecvent (cel putin o data pe saptamana), de peste 40% dintre romani.
In ceea ce priveste culoarea, vinul rosu este cel mai apreciat, astfel ca 30% dintre respondenti au declarat ca obisnuiesc sa-l consume cel putin o data pe saptamana. Pe locul al doilea, se afla vinul alb mentionat de 25% dintre romani. Vinul rose, chiar daca nu s-a aflat printre primele mentiuni (21% au spus ca il consuma frecvent), a continuat sa creasca in preferinte in ultimii ani pe piata din Romania.
Cramele din regiunea Moldova sunt cele mai cunoscute de romani (90%), avand si consumul cel mai ridicat (76%)
Potrivit studiului, cele mai cunoscute crame sunt cele din Moldova, mentionate de 90% dintre consumatori, urmate de cramele din Transilvania (70%) si de cele din Muntenia (62%).
Pe langa nivelul de notorietate, studiul a analizat si consumul declarat pentru cramele din Romania si a identificat din ce regiuni consuma in medie romanii.
Astfel, pe primul loc, se afla tot cramele din Moldova (76%), urmate de cele din Transilvania (49%) si Banat (39%). Alte crame mentionate sunt cele din regiunea Muntenia, preferate de 34%, Oltenia (25%) si Dobrogea (17%).