Patronii romani simt ca li se forteaza mana cu majorarea salariului minim de la 1 octombrie
majorarea salariului minimsalariu minim 1 octombrie 2023
De la 1 octombrie 2023, salariului minim brut pe economie creste de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei.
Patronatele din Romania considera ca masura se aplica prea din pripa si ca sunt lipsiti de orice forma de predictibilitate financiara si fiscala, intr-o perioada mai mult decat dificila pentru firme.
Patronii romani, nemultumiti de majorarea peste noapte a salariului minim
Practic, pot nu pot, vor nu vor, au de unde sau n-au, firmelor li se forteaza mana sa-si creasca brusc cheltuielile din aceasta toamna, desi patronii se asteptau sa se ajunga la un consens privind majorarea salariului minim si sa fie aplicata schimbarea la inceputul lui 2024.
Pana atunci, oamenii de afaceri ar fi avut timp sa se adapteze noilor masuri, dar nu! Din foame de bani la buget, managerii locali sunt fortati sa majoreze salariile minime la 3.300 de lei brut, o crestere din care salariatul nu intelege aproape nimic, fiindca cea mai mare parte a banilor in plus ajunge in buzunarul statului.
"Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu aplicare de la 1 octombrie 2023. Spunem inca o data ca este gresit ca aceasta majorare sa fie implementata intr-un timp atat de scurt - mai sunt 3 zile pana la aplicare.
Practic, maine, toate companiile ar trebui sa actualizeze toate contractele pentru angajatii remunerati cu salariul minim.
In plus, companiile au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le-am purtat anul trecut. In acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice externe, iar predictibilitatea este deja extrem de scazuta din cauza lipsei de transparenta cu care au fost tratate masurile fiscale", sustine Radu Burnete, directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia.
Aproape 2 milioane de romani primesc salariul minim
In momentul de fata, conform cifrelor de la Guvern, exista pe piata muncii 1.867.000 de salariati incadrati cu salariul minim pe economie.
Toti acestia urmeaza ca, de la 1 octombrie 2023, sa primeasca o majorare cu 10% a salariului lunar.
Calculele de la Ministerul Muncii le contrazic pe cele ale managerilor, care spun ca numai aproximativ 80 de lei vor ramane in plus in buzunarul muncitorilor. Oficialii de la Munca insa spun ca salariul minim net va ajunge la 2.079 lei, o crestere cu 181 lei fata de prezent.
Foto: manager.ro