Patronii romani anticipeaza dezastrul: la ce se asteapta mediul de afaceri, in perioada urmatoare
incredere immurisituatie immuriflorin jianu
Lipsa oricarei perspective de incheiere a pandemiei, scumpirile materiilor prime si ale utilitatilor si inflatia generata de acest fapt, ii determina pe antreprenorii din tara noastra sa nu fie tocmai optimisti. Numai un mic intreprinzator din zece percepe pozitiv evolutia economiei Romaniei.
Acesta este cel mai scazut nivel de incredere in randul
IMM, conform unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Anul 2021 a adus o estimare a unei evolutii extrem de negative, ca perceptie, din partea IMM in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor lor.
"Am ajuns ca doar 1 din 10 intreprinzatori sa perceapa pozitiv evolutia viitoare, cel mai scazut nivel de incredere al IMM. Daca, in 2019, aveam un grad de incredere de 35% - 40%, acum, este de sub 10%, mai exact de 7,9%", a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, la a doua editie a Banking Forum by Financial Intelligence.
El a atras atentia ca Romania are nevoie de un guvern deplin pentru a putea trimite Parlamentului Legea bugetului de stat pentru anul viitor.
Conform oficialului, la noi, guvernele interimare nu sunt o solutie, intrucat, spre deosebire de alte state, singurul care poate initia o lege a bugetului de stat este Guvernul.
"Noi, din partea mediului de afaceri, facem un apel sa avem un guvern cat mai repede. Eu nu vad decat doua solutii in acest moment: fie se asaza toate partidele politice la masa si avem un guvern de uniune nationala, pentru ca vedem combinatii "n luate cate 2" care nu functioneaza in niciun fel... nu se inteleg doua partide la un loc, fie avem un guvern de specialisti, sprijinit din Parlament de toate fortele politice", a spus Jianu.
El a adaugat ca mediul de afaceri asteapta sa vada reforme veritabile realizate de statul roman, reforme care imbunatatesc gradul de colectare, dar nu crescand taxele.
Jianu a atras atentia ca, in rapoartele de tara referitoare la Romania, nu este mentionat ca problematic nivelul taxelor, ci gradul scazut de colectare.
Or, gradul scazut de colectare nu este un atribut al intreprinzatorilor cinstiti, nu ei trebuie sa suporte acest grad scazut de colectare, ci statul.
"Eu astept momentul in care vedem acele reforme cu adevarat realizate in cadrul statului si care reusesc sa imbunatateasca gradul de colectare, dar nu prin cresterea taxelor, pentru ca reversul va fi intotdeauna o scadere a colectarii", a mai spus presedintele CNIPMMR.
Carta Alba a IMM-urilor
Acum o luna CNIPMMR a lansat Carta Alba a IMM-urilor din Romania editia 2021, cea mai aprofundata analiza a sectorului IMM din Romania si care prezinta situatia de ansamblu a mediului de afaceri in anii 2020 si 2021, impactul COVID, dificultatile cu care se confrunta IMM-urile, nevoile si sursele lor de finantare, modalitatea in care inoveaza, intentia de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care tin cont in alegerea partenerului de business.
Potrivit lucarii, principalele evolutii contextuale cu influenta negativa asupra activitatii IMM-urilor au fost pandemia de coronavirus, birocratia excesiva, predictibilitatea redusa a mediului pentru IMM-uri, politicile statului de sprijinire a firmelor si populatiei in contextul actual, insuficienta capacitate a statului de a gestiona problemele economice.
Asa cum spunea Florij Jianu, doar 7,90% dintre IMM-uri au estimat ca evolutia mediului de afaceri va fi favorabiladezvoltarii business-urilor lor.
De asemenea, 31,53% nu intentioneaza sa acceseze fondurile structurale in 2021 si 46,59% se vor autofinanta.