Patronii din Horeca au ajuns la limita rabdarii: nu gasesc personal, oamenii fug de munca, ca din gura de sarpe
criza forta muncapenurie angajaticriza mana lucru
Chiar si inainte de pandemie, existau tari si domenii care se confruntau cu o epidemie de lipsa a fortei de munca la toate nivelurile. Foarte afectate de aceasta criza sunt statele din Europa de Est, care au alimentat, pana acum, vestul continentului cu mana de lucru aflata in cautarea unor venituri mai mari decat in tarile de origine.
In Cehia, una din doua companii nu are
forta de munca de calitate, in Ungaria, criza de oameni a ajuns cosmarul Horeca si chiar al firmelor de pompe funebre, relateaza
zf.ro, iar, in Polonia, penuria de forta de munca ii obliga pe fermierii care produc unul dintre cele mai exportate alimente poloneze, merele, sa inlocuiasca oamenii cu masini.
Un sondaj realizat de Asociatia Investitorilor Straini din Cehia arata ca aproape una din doua companii simte lipsa muncitorilor calificati. Una dintre cauze este interesul scazut pentru scolile profesionale si pentru educatia vocationala.
Circa 22% dintre cele 200 de firme intervievate au spus ca problema poate fi rezolvata prin programe pe termen lung de refacere a atractivitatii scolilor profesionale si universitatilor tehnice, prin cooperarea intre companii si actualizarea domeniilor de studiu.
Cei mai multi angajatori duc lipsa de programatori IT, electricieni, operatori pentru utilaje digitalizate si designeri.
Conform sondajului, firmele cehe sunt dispuse nu doar sa investeasca in digitalizare si automatizare ci si in educatie. De aceea, unii angajatori vor incurajarea importului de forta de munca, in conditiile in care cele mai mari comunitati de muncitori straini din Cehia sunt slovacii, polonezii, romanii, bulgarii si ucrainenii.
La randul ei, devenita cea mai mare economie regionala, Polonia atrage forta de lucru din Ucraina, mai ales pentru muncile agricole, dar concureaza cu Germania.
Ungaria are nevoie de 50.000 de oameni in Horeca
In ceea ce priveste Ungaria, marii producatori de masini germani au atras mare parte din forta de munca locala, oamenii dispusi sa munceasca sezonier sunt aproape de negasit.
Specialistii din domeniul Horeca au calculat ca industria ospitalitatii din Ungaria are nevoie de pana la 50.000 de angajati.
Desi sunt multumiti ca afacerea lor mai este in viata, proprietarii de restaurante au ajuns ca, din lipsa de bucatari si de ospatari, sa tina inchis lunea si sa puna pe mese semnul „rezervat“, desi nu au sunat clientii sa se buluceasca.
Pana si localurile scumpe se confrunta cu aceasta criza. Daca, in anii anteriori, angajau numai oameni cu experienta vasta, acum se multumesc cu persoane care au lucrat numai un an in domeniu.
In acelasi timp, angajatorii sunt surprinsi ca angajatii sezonieri care munceau in statiunile din jurulul lacului Balaton, inchise din cauza pandemiei, nu vin sa lucreze la Budapesta nici macar pentru salarii mai mari.
Un alt domeniu afectat de lipsa mainii de lucru in cimitire si crematorii. Ungaria se confrunta cu cel mai rapid declin al populatiei de dupa Al doilea razboi mondial cauzat de decese.
Scumpirea lemnului pentru cosciuge, cea a energiei electrice si a carburantilor au agravat problema, facand ca inmormantarile sa devina atat de costisitoare incat ar trebui majorate ajutoarele din partea statului.
Costul mediu al unei inmormantari era, in septembrie 2021, cu 10% mai ridicat decat in 2020, scumpirea fiind mai mare decat inflatia.