In conditiile in care epidemia de coronavirus se raspandeste din ce in ce mai puternic in ultimele zile la nivelul Batranului Continent, patronatele din turism fac un pas in fata si trag un semnal de alarma cu privire la momentul dificil cu care se confrunta in aceasta perioada. Astfel, reprezentantii patronatelor din turism sustin ca momentul actual este unul dintre cele mai dificile pe care l-a traversat industria. Mai mult decat atat, acestia sustin ca impactul negativ generat de aceasta epidemie a afectat mai serios si mult mai rapid turismul decat au facut-o alte evenimente delicate petrecute in ultimii 30 de ani!
Bineinteles, masurile luate pentru evitarea raspandirii epidemiei de coronavirus afecteaza la acest moment in mod direct si radical turismul din Romania si din intreaga lume, aproape toate tarile globului pamantesc confruntandu-se cu probleme din acest punct de vedere la ora actuala. Conform reprezentantilor patronatelor din turism din tara noastra, industria turismului este cea mai afectata de coronavirus. In aceste conditii, patronatele din Romania precizeaza ca multe tari au luat deja in discutie anumite masuri directe pentru sprijinirea activitatii din acest domeniu, acestia dand ca exemple tari precum Franta, China, Hong Kong, Polonia, Cehia sau Italia.
Reprezentantii patronatelor mentioneaza ca efectele resimtite de turism sunt deja prezente si in tara noastra, gradul de ocupare al hotelurilor scazand drastic in primele zile din luna martie. Totodata, veniturile s-au prabusit in aceasta perioada, companiile de turism inregistrand scaderi ale castigurilor de 40% in Bucuresti, respectiv de peste 50% in statiuni sau orase secundare. De asemenea, si restaurantele raporteaza scaderi cu minimum 30% a cifrei de afaceri in prima parte a lunii martie.
In acest context, prin intermediul scrisorii de care am pomenit in randurile anterioare, patronatele din turism atrag atentia ca in lipsa unor masuri de sustinere din partea autoritatilor, vom asista in perioada imediat urmatoare la insolvente, falimente si concedieri. Conform analizei acestora, aproape 80.000 de angajati risca sa ramana someri in perioada urmatoare, in cazul in care aceasta criza se va intinde pe mai mult de o luna. Iar la felul in care se prezinta la aceasta ora situatia coronavirusului pe plan european, nu ar fi deloc de mirat daca aceasta criza s-ar intinde pe un interval mult mai mare de timp.
Una dintre cele mai importante masuri pe care le solicita patronatele din turism se refera la scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru urmatoarele trei luni, cu posibilitatea extinderii la sase luni. De asemenea, se cere amanarea platii taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru al anului curent pentru o perioada de sase luni. Totodata, patronatele solicita plata imediata a datoriilor statului catre operatorii din turism. De asemenea, in scrisoarea acestora se vorbeste si despre asigurarea unui fond de urgenta pentru finantarea creditarii operatorilor din turism prin sustinerea dobanzilor din bugetul statului.
Ultimele NOUTATI
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere