Partea buna a inflatiei: vom manca mai sanatos. Agricultorii fug de preturile mari la ingrasaminte
inflatiealimente bioagricultura ecologicafermieri
Orice eveniment negativ are si partea lui buna, iar criza inflationista din prezent nu face rabat de la aceasta "lege nescrisa" a vietii.
Pe fondul scumpirilor din ultima vreme, preturile la ingrasaminte au crescut atat de mult, incat fermierii renunta sa le mai cumpere sau limiteaza considerabil cantitatile achizitionate.
Acest lucru, desi poate genera o recolta mai slaba, macar duce la producerea de alimente de calitate, bio, naturale - sau oricum le numesc romanii in ziua de astazi.
Prin urmare, mai multa
hrana fara ingrasaminte chimice va ajunge pe mesele romanilor, desi e greu sa facem estimari si sa oferim cifre cu privire la cat de extinsa e agricultura ecologica in Romania, dupa cum recunosc chiar inalti oficiali ai statului roman. Ceea ce stiu sigur demnitarii nostri, si ne spun si noua, este ca din ce in ce mai multi fermieri de la noi din tara se orienteaza catre agricultura ecologica, ale carei costuri sunt mult mai mici decat ale celei care presupune folosirea de ingrasaminte chimice.
Oficial din Ministerul Agriculturii: "Cred ca procentul de produse bio romanesti este mult mai mare decat in statisticile oficiale"
"N-as putea spune cat la suta din agricultura romaneasca este ecologica, pentru ca o mare parte din fermele Romaniei sunt fermele de pe langa casa, care nu sunt inregistrate la APIA si nu iau subventii, dar sunt bio, pentru ca acei oameni nu folosesc nicio substanta. Cred ca procentul de produse bio romanesti este mult mai mare decat in statisticile oficiale.
Ne pregatim si avem o perspectiva de crestere in perioada urmatoare, in concordanta cu solicitarile Comisiei Europene. La momentul actual asteptam un feed-back din partea Comisiei Europene pe ce am trimis noi ca date sa vedem daca vor ramane acestea sau daca tinta va deveni mai ambitioasa.
Din punctul meu de vedere, in aceasta zona exista perspectiva de crestere. Pretul ingrasamintelor a crescut foarte mult si nici nu exista disponibilitate pe piata romaneasca de ingrasaminte.
Automat, fermierii sunt nevoiti sa-si reduca consumul de fertilizatori. De asemenea, discutam de o crestere substantiala a pretului la combustibil, ceea ce inseamna ca fermierii vor face mai putine lucrari si se vor orienta spre agricultura ecologica.
Pentru ca, daca exista piata pentru aceste produse, multi fermieri vor fi tentati sa treaca spre ecologic, pentru ca agricultura intensiva presupune costuri foarte mari.
Nemaiavand o rata de profitabilitate prea mare de business, prefera sa mearga catre zona de ecologic", a explicat Sorin Moise, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Foto: freepik.com