Parlamentul European da unda verde Acordului de liber schimb dintre UE si Singapore
acorduri ueafaceri singaporecomert singaporecomert ue
Acordul de liber schimb dintre UE si Singapore a fost aprobat de Parlamentul European cu 425 de voturi pentru, 186 impotriva si 41 de abtineri.
Acordul va elimina practic toate tarifele intre cele doua parti, pe parcursul urmatorilor cinci ani si va oferi posibilitatea de liber schimb in domeniul serviciilor, inclusiv pe piata de retail bancar, va proteja produse unice europene, printre care si vinurile romanesti (acoperite de indicatiile geografice protejate) si va deschide piata de achizitii din Singapore companiilor europene.
Citeste si:
Uniunea Europeana s-ar putea dezmembra asemenea Uniunii Sovietice - avertizeaza George Soros
Acordul include si o consolidare a drepturilor muncii si de protectie a mediului.
Singapore este, de departe, cel mai mare partener al UE din regiune, reprezentand aproape o treime din schimburile de bunuri si servicii intre UE si Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) si aproximativ doua treimi din investitiile intre cele doua regiuni.
Peste 10.000 de companii europene au birouri regionale in Singapore.
Fiind primul acord de liber schimb bilateral dintre UE si o tara membra a ASEAN, intelegerea poate servi drept model pentru acorduri ulterioare intre cele doua regiuni, intr-un context in care UE nu se mai poate baza pe SUA ca partener comercial, potrivit rezolutiei ce insoteste acordul, adoptata cu 431 de voturi pentru, 189 impotriva si 30 de abtineri.
Parlamentul a mai votat un acord de protectie a investitiilor (436 de voturi pentru, 203 impotriva si 30 de abtineri), care prevede un sistem judiciar format din judecatori independenti insarcinati cu solutionarea litigiilor dintre investitori si tarile implicate, si un acord de parteneriat si cooperare (537 de voturi pentru, 85 impotriva si 50 de abtineri), care largeste scopul colaborarii dincolo de schimburile comerciale.
Atunci cand Consiliul va aproba acordul comercial, acesta va intra in vigoare in prima zi a celei de-a doua luni ce urmeaza adoptarii.
Citeste si:
Ar putea deveni Uniunea Europeana un fel de Statele Unite ale Europei, pe modelul SUA?
In cazul acordurilor de protectie a investitiilor si celui de parteneriat si cooperare, este necesara intai ratificarea de catre statele membre.