Parlamentul European a aprobat acordurile de liber schimb si de protectie a investitiilor UE-Vietnam
acord ue vietnamcomert ue vietnamschimburi comerciale vietnamafaceri vietnam
Acordul comercial UE-Vietnam, cel mai modern si ambitios acord incheiat vreodata intre UE si o tara in curs de dezvoltare, a primit miercuri sprijinul Parlamentului European. Deputatii au aprobat acordul de liber schimb cu 401 voturi pentru, 192 voturi impotriva si 40 de abtineri.
Acordul va contribui la stabilirea unor standarde inalte in regiune si ar putea pregati terenul pentru un viitor acord comercial si de investitii inter-regional, conform rezolutiei ce insoteste acordul, adoptata cu 416 voturi pentru, 187 impotriva si 44 abtineri.
Acordul este „un semnal puternic in favoarea comertului liber, echitabil si reciproc, in vremuri de tendinte protectioniste tot mai mari si de punere serioasa sub semnul intrebarii a comertului multilateral bazat pe norme”, au subliniat deputatii.
Aproape toate tarifele vamale vor disparea
Acordul va elimina, practic, toate tarifele dintre Vietnam si UE pe parcursul a zece ani, incluzand cele pentru principalele produse de export europene precum echipamente, autoturisme si produse chimice. Acordul se aplica si serviciilor precum cele bancare, sau de transport maritim si postal, unde companiile europene vor beneficia de un acces imbunatatit.
Companiile europene vor avea, in plus, posibilitatea de a participa la licitatii publice lansate de catre guvernul vietnamez si de catre un numar de municipalitati, inclusiv orasul Hanoi. Acordul protejeaza, de asemenea, 169 de produse europene emblematice.
In acelasi timp, intelegerea este un instrument de incurajare a protectiei mediului si de sustinere a progresului social in Vietnam, inclusiv in ceea ce priveste drepturile muncii.
De asemenea, prin intermediul acordului, Vietnamul se angajeaza sa aplice Acordul de la Paris si s-a angajat sa ratifice doua proiecte de lege asa cum a solicitat Parlamentul European, unul privind abolirea muncii fortate, celalalt privind libertatea de asociere, pana in 2020 si, respectiv, in 2023. Acordul comercial poate fi suspendat daca exista incalcari ale drepturilor omului.
Schimburi comerciale de peste 51 de miliarde de euro cu Vietnamul
Parlamentul European a aprobat separat, cu 407 voturi pentru, 188 impotriva si 53 abtineri, un acord de protectie a investitiilor ce prevede un sistem judiciar format din judecatori independenti care vor fi responsabili de solutionarea litigiilor dintre investitori si stat.
Dupa ce Consiliul aproba formal acordul comercial si partile se notifica reciproc de incheierea procedurilor, acesta poate intra in vigoare. Pentru ca acordul de protectie a investitiilor sa intre in vigoare, parlamentele statelor membre UE trebuie mai intai sa il ratifice.
Vietnamul este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) dupa Singapore, cu un comert cu marfuri in valoare de 47,6 miliarde de euro pe an si 3,6 miliarde de euro in ce priveste serviciile.
Totodata, exporturile Uniunii Europene catre Vietnam cresc cu 5-7% anual, insa deficitul comercial al UE cu Vietnamul a fost de 27 de miliarde de euro in 2018.
Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicatii, imbracaminte si produse alimentare. La randul ei, UE exporta, in principal, bunuri precum masini si echipamente de transport, produse chimice si produse agricole in Vietnam.