Parlamentul European a adoptat bugetul Uniunii Europene pe 2019. Cum vor fi cheltuiti banii
buget 2019bugetul uniunii europeneerasmusbrexit
Parlamentul European a adoptat, miercuri, bugetul Uniunii Europene pe 2019, in urma unor negocieri de sfarsit de an dificile si care au necesitat o noua propunere a Comisiei Europene dupa un blocaj intre eurodeputati si statele membre.
Pentru inceput, este important de mentionat faptul ca Marea Britanie isi mentine contributiile la bugetul Uniunii Europene in 2019, chiar daca va parasi Uniunea.
Bugetul Uniunii pentru anul viitor prevede o suma totala de 165,8 miliarde de euro la capitolul angajamente (sume prevazute pentru programe ce se pot intinde pe mai mult de un an) si de 148,2 miliarde de euro la capitolul plati (sume cheltuite efectiv).
Pentru ca Uniunea sa poata raspunde unor situatii neprevazute, bugetul include o suma de 1,3 miliarde de euro.
Comisia Europeana a trebuit sa prezinte un nou proiect de buget la sfarsitul lunii noiembrie, dupa esecul negocierilor intre eurodeputati si statele membre.
Principalul punct de blocaj a vizat dorinta Parlamentul European de a putea utiliza in 2019 credite ce au fost prevazute, dar nu au fost folosite in 2017, pentru programul european de cercetare "Horizon 2020".
Bugetul pe 2019 a venit cu imbunatatiri pentru cercetare si programul Erasmus
Presedintele Comisiei pentru buget a PE, Jean Arthuis, a salutat faptul ca bugetul aprobat raspunde "la doua mari prioritati": cercetarea, pentru care au fost prevazute 150 milioane de euro suplimentare (+11% fata de 2018) si programul Erasmus, cu o suplimentare de 240 milioane de euro.
La randul sau, Consiliul UE a apreciat proiectul pentru anul viitor ca fiind "un buget solid", care "va ajuta la gestionarea eficienta a migratiei, va veni in sprijinul cercetatorilor si al tinerilor, si va sustine cresterea economica in Europa', dupa cum a declarat ministrul de finante austriac, Hartwig Loeger, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului.
In noul buget, fondurile destinate gestionarii migratiei au crescut cu aproape 60% fata de 2018, ajungand la 1,1 miliarde de euro.
Bugetele anuale ale Uniunii Europene se inscriu in cadrul financiar multianual de 7 ani (2014-2020 in cazul de fata), care stabileste plafoane maximale.