Parlamentul a decis: Ajutoarele sociale vor creste anual
indicatorul social de referintaalocatii copiiajutor social
Conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor in data de 30 iunie, valoarea Indicatorului Social de Referinta se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei. In situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a Indicatorului Social de Referinta.
Conform legislatiei, Indicatorul Social de Referinta (ISR) reprezinta o modalitate de calcul unitara prin care toate prestatiile sociale se raporteaza la o anumita valoare: venitul minim garantat, indemnizatia de somaj, ajutorul pentru incalzire, alocatia de stat pentru copii, etc. Numarul beneficiarilor de ajutor social a fost, in decembrie 2020, de 176.674, conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).
Indicatorul Social de Referinta nu a mai fost schimbat din 2008
In expunerea de motive a
proiectului pentru modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se arata ca valoarea Indicatorului Social de Referinta este stabilita in prezent la 500 lei, aceasta nemaifiind actualizata din anul 2008.
"Actuala initiativa legislativa propune indexarea Indicatorul Social de Referinta cu 100% din rata inflatiei, ca indicator ce reflecta cresterea anuala medie a preturilor. Acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevazut deja in cazul pensiilor, respectiv in Legea 263/2010. In cazul in care inflatia este negativa, , se pastreaza ultima valoare a Indicatorului Social de Referinta", se arata in actul normativ.
Prin urmare, conform legii, ISR se va idexa din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie.
Initiatorii proiectului mai spun ca, pe langa beneficiile aduse in plan social, indexarea autonoma a ISR cu un coeficient rezonabil raportat la evolutia generala a preturilor din economie "elimina eventualele derapaje la nivel bugetar".
Astfel, se elimina nevoia de majorari bruste, "care, in general, au caracter impredictibil si pot produce dezechilibru in sistemul bugetar".