Situatia economica globala este una extrem de dificila in contextul al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a afectat intreaga planeta in prima jumatate a acestui an, specialistii sustinand ca perioada imediat urmatoare nu va fi deloc una simpla. Mai mult decat atat, unii analisti sustin ca pandemia de COVID-19 a provocat comertului international cel mai mare soc de la Marea Criza Economica din 1929 - 1933, acesta urmand sa isi revina la nivelul anterior pandemiei abia in anul 2023. Ceea ce este insa interesant este ca Romania poate fi avantajata de toate aceste schimbari din productie si distributie, putand profita chiar in cele din urma.
Conform unor estimari ale specialistilor din cadrul Boston Consulting Group, comertul global ar putea scadea cu pana la 20% in acest an, acesta fiind scenariul de baza care presupune o redresare economica in forma de U a economiilor globale. In cazul in care acest scenariu va deveni realitate, revenirea comertului global la nivelul anului 2019 este preconizata abia pentru 2023. In 2019 au fost raportate schimburi comerciale la nivel global in valoare totala de 18.000 de miliarde de dolari.
In acelasi timp, specialistii din cadrul Boston Consulting Group avertizeaza ca pandemia si criza globala provocata de aceasta destabilizeaza economiile, intensifica frictiunile geopolitice si genereaza riscuri majore in domeniul productiei si in retelele de aprovizionare la nivel mondial. In aceste conditii, nu este deloc exclus, ba chiar din contra, ca peste nu foarte mult timp sa vorbim deja despre o schimbare radicala a comertului global. Asa cum putem vedea, aceste schimbari majore pot fi observate deja in tendintele consumatorilor si in obiceiurile oamenilor de a cheltui.
Criza actuala provocata de pandemia de coronavirus a accelerat deja tendinta spre un nationalism economic mai accentuat, sporind in acelasi timp si influenta guvernelor in domeniul politicilor comerciale. Totodata, putem observa cum pandemia a afectat deja si mai mult relatia comerciala dintre Statele Unite si China, cele doua mari puteri ale lumii. O deteriorare majora a relatiilor dintre aceste doua super-puteri ar putea avea repercusiuni dintre cele mai grave, conform avertizarilor emise de specialistii din cadrul Boston Consulting Group.
Schimbarea comertului global ar putea fi avantajoasa in schimb pentru Romania, analistii Boston Consulting Group considerand ca regandirea retelelor de productie si aprovizionare ar putea reprezenta un avantaj pentru tara noastra. Tara noastra beneficiaza de un avantaj important atunci cand vine vorba despre costurile salariale, acestea fiind cu mult mai mici decat in tarile din Europa de Vest si chiar in raport cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Conform datelor Eurostat din 2019, costul fortei de munca in Romania era cu aproximativ 72% mai mic decat media europeana. In plus, productivitatea muncii din Romania a avut cea mai mare crestere din Europa in ultimii 15 ani, ajungand anul trecut la 73% din media europeana.
In aceste conditii, Boston Consulting Group considera ca adoptarea unor politici de stimulare a investitiilor straine ar putea stimula productia din tara noastra. Totodata, un numar semnificativ de romani s-au intors in tara in aceasta perioada, ceea ce a dus la cresterea disponibilitatii fortei de munca. Astfel, productia din Romania ar putea capara o parte mai mare din lantul valoric in mai multe industrii, incepand de la cea auto si pana la sectorul IT sau telecomunicatii. In plus, Romania beneficiaza de o pozitionare geografica excelenta, avand deschidere la Marea Neagra, ceea ce inseamna ca poate deveni un hub logistic, de productie si asamblare al Europei.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea