Pandemia ar putea arunca in saracie extrema 100 de milioane de oameni
saracie extremabanca mondialapreviziuni economice
Intr-un interviu pentru AFP, Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat ca pandemia actuala provocata de raspandirea noului tip de coronavirus ar putea aduce o catastrofa financiara pentru aproximativ 100 de milioane de oameni, care pot fi aruncati in saracia extrema, din cauza crizei sanitare.
De la debutul pandemiei pana in prezent, seful Bancii Mondiale a mai facut o previziune asemanatoare, cand a spus ca pandemia ar putea arunca in saracie extrema 60 de milioane de oameni.
Saracia extrema e definita ca fiind situatia in care o persoana castiga 1,90 de dolari pe zi sau mai putin, iar in prezent se simte o crestere a tendintei in sensul ca tot mai multe persoane se incadreaza in aceasta limita.
Acum, insa, oficialul Bancii Mondiale si-a inrautatit propria previziune economica si considera ca numarul celor care vor ajunge la pragul de jos al saraciei, in contextul pandemiei, se va ridica la estimari cuprinse intre 70 si 100 de milioane.
Seful Bancii Mondiale e de parere ca datoriile tarilor sarace ar trebui reduse, astfel incat sa fie evitate aceste previziuni economice negative.
Economiile avansate din Grupul celor 20 s-au angajat deja sa suspende platile datoriilor din partea celor mai sarace natiuni pana la sfarsitul anului si exista un sprijin din ce in ce mai mare pentru extindere si in anul viitor pe fondul pandemiei actuale.
Guvernele din economiile avansate pana acum au fost ''generoase” in sprijinul lor pentru tarile in curs de dezvoltare, chiar in timp ce isi asuma programe de cheltuieli grele in propriile tari, a spus Malpass.
''Dar problema mai mare este ca economiile lor sunt slabe. Cel mai important lucru pe care economiile avansate il fac pentru tarile in curs de dezvoltare este pietele de aprovizionare ... sa inceapa sa creasca si sa inceapa redeschiderea pietelor'', a mai spus oficialul BM, pentru AFP.
Banca Mondiala s-a angajat sa implementeze 160 de miliarde de dolari americani in 100 de tari pana in iunie 2021, in efortul de a aborda situatiile de urgenta imediata, iar aproximativ 21 de miliarde de dolari americani au fost eliberati pana la sfarsitul lunii iunie.