Criza provocata de pandemia de coronavirus care a luat cu asalt intreaga lume incepand cu aceasta primavara a afectat semnificativ cele mai mari economii ale lumii, patru dintre primele cinci raportand scaderi substantiale ale Produsului Intern Brut in perioada de varf. China, tara de unde a pornit toata aceasta criza, a reusit sa treaca insa mult mai rapid peste probleme, inregistrand in al doilea trimestru al anului o crestere nesemnificativa. Lasand la o parte China, in topul celor mai mari cinci economii ale lumii se mai regasesc Statele Unite, Japonia, Germania si India, toate raportand scaderi in al doilea trimestru al anului.
Cea mai mare scadere anuala a economiei in al doilea trimestru al anului a fost inregistrata in India, minusul fiind de 23.9%. Germania a raportat o scadere a economiei de 11.7%, Japonia de 9.9%, iar Statele Unite de 9.1%. Raportat insa la aceeasi perioada a anului precedent, scaderea economiei din Japonia este de 27.8%, in timp ce cea din Statele Unite este de 32.9%. Beijing-ul a raportat o crestere cu 3.2% a economiei in trimestrul al doilea, in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.
India se confrunta cu o perioada extrem de grea, scaderea PIB-ului din al doilea trimestru al acestui an fiind cel mai prost rezultat din ultimii 24 de ani. Mai mult decat atat, criza sanitara ramane destul de accentuata in India, analistii fiind de parere ca si al treilea trimestru al anului va aduce tot o scadere economica semnificativa. In aceste conditii, India va intra in recesiune tehnica, abia in ultimul trimestru al anului urmand sa apara o oarecare crestere economica. Evident, recuperarea economica nu va fi deloc usoara!
Germania este cea mai mare putere economica a Europei si in ciuda faptului ca a reusit sa treaca destul de bine peste criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus, a raportat o scadere semnificativa a economiei in al doilea trimestru al anului. Mai exact, vorbim despre cel mai mare declin inregistrat in ultimii 50 de ani, de cand se tine evidenta evolutiei trimestriale a economiei.
Tot despre un record negativ vorbim si atunci cand ne referim la situatia economica din Japonia, aceasta fiind cea mai semnificativa scadere economica din ultimii 55 de ani. Situatia economica din Japonia nu era tocmai cea mai buna nici inainte de pandemie, tara fiind lovita de un taifun puternic in ultima parte a anului 2019, ceea ce a dus la un declin economic si in ultimul trimestru al anului precedent. Conform specialistilor, Japonia va avea nevoie de cativa ani buni pentru a reveni din punct de vedere economic la nivelul din perioada pre-COVID-19.
Pandemia de coronavirus a lovit puternic si in economia Statelor Unite ale Americii, criza sanitara fiind destul de pronuntata peste Ocean. Scaderea PIB-ului din al doilea trimestru al acestui an s-a dovedit a reprezenta cea mai mare contractie trimestriala din 1945 si pana in ziua de astazi, 1945 fiind de altfel si primul an in care au existat statistici in acest sens. Sistarea productiei din multe domenii de activitate a dus in cele din urma la un val de concedieri urias in America, ceea ce a contribuit la accentuarea declinului economic. Analistii se asteapta la o revenire destul de rapida a economiei americane, insa pandemia nu se da batuta prea usor peste Ocean, numarul cazurilor noi de infectare fiind in continuare destul de ridicat.
Ultimele NOUTATI
Hotarati sa desfiintati un post in firma dvs. Ce se intampla cu salariatul care ocupa acel post?
Concedieri masive la una dintre companiile de top - oamenii sunt dati afara pe banda rulanta
Partenerii nostri
Rata somajului inregistrat in evidentele ANOFM in luna octombrie 2024 a ajuns la 3,20%
Hartuirea la locul de munca - cum poate angajatorul sa sustina salariatul hartuit?
Corectare facturi: Cand se utilizeaza codurile 384 si 380
Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025 - termene stabilite prin lege, obligatii si declaratii
Te-ar putea interesa si