Painea traditionala Adriana, primul produs traditional atestat din Romania
paine traditionalaadrianaprodus atestatministerul agriculturii
Primul atestat de produs traditional din Romania a fost acordat produsului "paine traditionala Adriana", a anuntat, astazi, ministerul Agriculturii.
Societatea Adriana Prod SRL, din Brasov, a primit atestatul in urma verificarii documentatiei depuse la Directia pentru Agricultura a judetului Brasov.
“Painea traditionala Adriana” se obtine din faina de grau alba, care provine din zona Tara Barsei, drojdie de panificatie, sare iodata, cartofi din zona Brasov si Covasna si apa, procedeul de obtinere este traditional, respectiv operatiile de pregatire a materiilor prime si auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii, ambalarea care se executa manual.
Produsul din judetul Brasov a fost inregistrat in ,,Registrul national al produselor traditionale”, la pozitia 01.
„Cand am demarat procesul de elaborare a unui act normativ pe segmentul produselor traditionale am tinut cont de marea diversitate a produselor comercializate pe segmentul de nisa a acestor produse, a uriasului potential al produselor traditionale romanesti care prin aplicarea unei legislatii pe domeniu pot aduce beneficii considerabile economiei rurale, in special in zonele mai putin favorizate sau indepartate, prin sporirea veniturilor producatorilor agricoli si retinerea populatiei rurale in zonele respective”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Atestatul de produs traditional nr. 01 a fost emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
- Directia Generala Industrie Alimentara - in data de 6 martie 2014, in baza Ordinului comun al ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
.
Atestatele eliberate anterior raman valabile noua luni de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin. Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei, cu respectarea normelor impuse prin prezentul ordin.
Re-atestarea si atestarea produselor traditionale romanesti in baza noului ordin va asigura o concurenta loiala intre producatori si va spori credibilitatea produselor in ochii consumatorilor.