OUG pentru ieftinirea mancarii da rezultate: alimentele de baza au preturi cu peste 40 la suta mai mici
alimente de bazainflatiecumparaturi
Se pare ca ordonanta privind plafonarea adaosurilor comerciale da rezultate, Consiliul Concurentei anuntand ca pe piata se resimt ieftiniri chiar si cu 43% la alimentele de baza pe care romanii le pun zilnic in cosul de cumparaturi.
Un raport recent al institutiei citate noteaza ca preturile medii ale alimentelor de baza vizate de ordonanta privind plafonarea adaosurilor comerciale au scazut cu pana la 43% in prima saptamana din luna august comparativ cu luna iunie in marile retele comerciale.
Cat de mult s-au ieftinit alimentele de baza in ultima luna
Prin urmare, fata de luna iunie, in prima saptamana din august, cele mai mari scaderi de preturi sau inregistrat la fructe si legume: pretul rosiilor a scazut cu aproape 44%, in timp ce strugurii costa mai putin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de pret au fost inregistrate si la cartofi, ceapa, prune, pepene si morcovi.
"Pe masura ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai raspandite, intrucat stocurile vechi, achizitionate la preturi mai mari se epuizeaza. Sunt convins ca in perioada urmatoare va creste numarul magazinelor in care vom vedea reduceri ale preturilor alimentelor de baza”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Pretul mediu al branzei telemea a scazut cu aproape 13%, in timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind in continuare vizat de acordul voluntar intre retaileri si procesatori, in urma caruia s-a redus pretul cu circa 20%, incepand din luna mai. Celelalte produse care se regasesc in cosul de baza, precum uleiul, ouale, zaharul si malaiul au inregistrat si ele reduceri de pret.
In ceea ce priveste carnea, pretul mediu al tacamurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% si al puiului grill (intreg) cu aproape 4%. In ceea ce priveste carnea de porc, pretul mediu pentru carnea de lucru a scazut cu 1,8%, iar pretul mediu pentru spata de porc a inregistrat o usoara crestere de 1,4%.
Foto: freepik.com