Guvernul a adoptat pe 5 septembrie ordonanta prin care se impun mai multe masuri de austeritate si care aduce o amnistie pentru datorii in mediul privat. Printre altele, in aceasta dupa-amiaza s-a decis la Palatul Victoria stoparea completa a angajarilor in administratia bugetara si blocarea tuturor cheltuielilor legate de “consultanta”. De asemenea, tot aceasta ordonanta va limita si sporurile pentru bugetarii care gestioneaza fonduri europene.
In debutul sedintei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a tinut sa evidentieze faptul ca, din punctul lui de vedere, nu este vorba despre “o ordonanta a austeritatii”, asa cum a fost numita in mass-media in ultimele zile.
“Trecem la celebra ordonanta privind masurile fiscal-bugetare si o spun clar: nu este o ordonanta a austeritatii! In primul rand, introducem facilitati fiscale precum anularea restantelor la buget si pentru firme, si pentru persoane fizice. Insa doar daca se respecta anumite conditii privind plata datoriilor. In premiera, venim si cu bonificatii pentru contribuabilii corecti, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect si cu mediul de afaceri si vom face asta in continuare!
O alta prioritate a ordonantei este sa sustinem investitiile autoritatilor locale. Le permitem sa redistribuie credite bugetare pentru a-si asigura finantarile necesare. Le majoram plafonul de contractare a imprumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar si metrou, le permitem sa incheie contracte aditionale ce includ finantare prin euroobligatiuni verzi.
Sigur ca ne dorim si eficientizarea cheltuielilor publice. Desi este an electoral, eu nu pot sa asist cum se toaca banul public pe cheltuieli inutile. Mai multa responsabilitate si decenta in administrarea banilor tarii nu face rau nimanui. Cred ca asta este o dovada de decenta, nicidecum o apocalipsa!”, a spus seful social-democratilor la Palatul Victoria astazi.
Masurile de reducere a cheltuielilor in domeniul bugetar propuse de Ministerul Finantelor vin in contextul cresterii accelerate a deficitului bugetar. Asa cum avertizau specialistii economici in urma cu mai multe luni, deficitul bugetar a scapat de sub control in aceasta a doua parte a anului, fiind deja clar ca tinta asumata de Guvern initial nu prea mai poate fi atinsa.
Printre masurile propuse de Ministerul Finantelor se numara stoparea completa a angajarilor in administratia bugetara, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primarii si alte institutii, stoparea platii sumelor in contul retrocedarii imobilelor confiscate, blocarea cheltuielilor legate de traininguri, instruiri si consultanta si limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestioneaza fonduri europene.
Aceeasi ordonanta mai aduce in prim plan si adoptarea unor masuri de amnistie a datoriilor din mediul privat, reprezentantii mediului de afaceri sustinand de-a lungul timpului ca antreprenorii au dus povara masurilor fiscale adoptate in 2023 si 2024. Astfel, ordonanta adoptata astazi de Palatul Victoria stabileste faptul ca firmele care nu inregistreaza datorii vor primi, din oficiu, o bonificatie de 3% din impozitul pe profit sau venit la termenul scadent de plata.
Citeste si: Pensiile speciale nu s-au taiat, ba chiar s-au inmultit. Avem cu 900 de pensionari speciali in plus fata de cati erau la inceputul anului
Sursa foto: gov.ro
Ultimele NOUTATI
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona