Orban: Romania va aplica modelul economic Kurzarbeit
kurzarbeiteconomiemediu de afaceriludovic orbanmasuri flexibile
Modelul economic specific nemtesc Kurzarbeit, ar urma sa fie aplicat si in Romania, a declarat premierul Ludovic Orban. Ce va insemna acest lucru pentru mediul de afaceri? ''Daca unei companii i s-a redus vanzarea cu un anumit procent, ca sa nu dea afara angajatii - cu procentul corespunzator - practic stabileste un program flexibil de munca pentru angajati si statul plateste perioada de timp care nu e lucrata de angajati, corespunzatoare reducerii", a explicat primul ministru, in cadrul dezbaterii "Romania munceste! Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania!".
Premierul spune ca modelul economic nu este unul complicat, si a functionat cu succes in multe tari europene, in special in Germania. El vine ca o forma de sprijin pentru mediul de afaceri, care e sustinut de stat in vederea depasirii obstacolelor economice din aceasta perioada dificila, in contextul actualei pandemii de coronavirus.
''Incercam si noi sa aplicam acest sistem de program flexibil de munca. Trebuie sa fixam cadrul. La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul Sure, destinat decontarii cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de masuri active, dar in special pentru masurile de tip Kurzarbeit'', a explicat Orban.
Masura ar urma sa fie aplicata pe o perioada limitata de timp, a mai spus Orban.
''Deci, va trebui sa stabilim o perioada de aplicare si va trebui sa gandim foarte bine cum punem in functiune acest mecanism, astfel incat pe de o parte sa fie cat mai usor de accesat, fara proceduri birocratice complicate. Pe de alta parte, sa asigure criterii de acordare a ajutorului catre companii si catre angajati foarte clare, foarte precise, astfel incat sa nu existe probleme foarte mari in interpretarea modului in care este aplicat si sa reduca cat mai mult posibilitatea ca unii angajatori sa poate sa utilizeze aceasta forma de protectie fara sa aiba nevoie sau ca resursa suplimentara de venit, in conditiile in care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de aceasta masura", a explicat premierul.
Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK), a spus inca de la inceputul lunii iunie ca principala solicitare a industriei este adoptarea unor masuri "extraordinar de flexibile",
pe modelul Kurzarbeit, aplicat in Germania. Adica o combinatie intre munca si somaj tehnic.
"O masura pe care noi am cerut-o inca de la inceput si care exista in Germania pentru astfel de momente de criza este o combinatie intre somaj tehnic si munca, pentru ca nu ne vom putea reveni rapid, nu asteptam ca sa dea lumea buluc si munca nu va reveni suta la suta din prima secunda. In astfel de momente avem nevoie de masuri extraordinar de flexibile, iar pe masura ce revine cererea sa putem sa dam mai mult de munca angajatilor. In Germania, asa ceva exista de 100 de ani si se numeste Kurzarbeit, adica munca scurta si este un lucru pe care l-am cerut intotdeauna autoritatilor. Credem ca masurile flexibile in astfel de momente sunt mai adecvate decat masurile rigide", a subliniat Anastasiu.
Citeste si:
Unde duce relaxarea prea mare si prea rapida: record zilnic la numarul de noi cazuri de COVID-19 la scara mondiala