Orban: La ora actuala, cam 30% din economie este afectata. Deja prognozele noastre indica un efect negativ in economie
economieludovic orbancompaniifirmecoronaviruscovid 19
Invitat miercuri seara in cadrul emisiunii "Dosar de politician", la B1 TV, Ludovic Orban a sustinut ca " La ora actuala, cam 30% din economie este afectata" de pandemia de coronavirus. Potrivit lui Orban, Romania nu este Germania, care are o economie puternica ce poate sprijini companiile private si poate elabora planuri marete de relansare economica. Premierul a vorbit, de asemenea, si despre fragilitatea economica pe care a preluat-o PNL cand a venit la putere si despre faptul ca resursele noastre sunt limitate si trebuie sa le gestionam inteligent.
Potrivit lui Orban, situatia economica a Romaniei era fragila inca de cand PNL a preluat Puterea, cu acel deficit bugetar de 4,6%. Criza pandemica reprezinta deci o provocare pentru tara noastra, iar premierul sustine ca se cauta in acest moment toate resursele pentru a ajuta mediul de afaceri si se pregateste o strategie pentru relansarea economica a Romaniei post-pandemie.
Momentan, Orban sustine ca inca nu se stie suma de care va depinde relansarea economica a Romaniei, fiindca situatia este inca in miscare si calculele se schimba de la o zi la alta, dar, cel mai probabil, la jumatatea lunii aprilie vom avea o estimare in acest sens.
Potrivit lui Orban, resursele Romaniei sunt limitate si, din acest motiv, decidentii trebuie sa le administreze inteligent. Pandemia a lovit puternic mediul de afaceri si economia Romaniei, a subliniat premierul care spune ca, in acest moment, 30% din economie e afectata de criza coronavirusului si nici prognozele specialistilor nu arata foarte bine, astfel ca, cel mai probabil vom avea un declin economic de pana la 3%.
Citeste si:
Cum sunt inmormantate persoanele decedate din cauza infectarii cu COVID-19
"Din punct de vedere financiar, stiti foarte bine ca am preluat guvernarea cu un deficit de 4,6%, foarte multe dezechilibre in economie, iar dupa ce am preluat guvernarea a mai si existat o competitie de reducere a veniturilor si de crestere a cheltuielilor, o competitie politico-electorala in care au fost implicate alte partide politice. Situatia, spre deosebire de alte tari, este o situatie mai grea, dar asta nu ne impiedica sa cautam toate mijloacele si toate instrumentele posibile pentru a gasi solutii de relansare economica.
Deocamdata, este evident ca sunt afectate foarte multe companii – in economie sufera foarte multe companii. Incercam sa sustinem toate companiile care isi mentin activitatea, sa fim alaturi de ele, de asemenea incercam sa evaluam potentialul de redresare pe care il au companiile din diferite domenii de activitate si, mai ales, nevoile pe care le au pentru a putea sa isi reia activitatea in conditii cat mai aproape de normalitate.