Optimism romanesc in legatura cu progresele catre utilizarea energiei din surse regenerabile
energie regenerabilaenergie solaraenergie eolianaenergie romania
Tarile europene si-au fixat obiective ambitioase privind trecerea de la productia de energie bazata pe carbune si gaz, la cea din surse fotovoltaice, eoliene sau hidro, dar cat de mari sunt, de fapt, progresele in aceasta directie.
Un sondaj realizat de E.ON si Kantar EMNID in 10 tari incearca sa dea un raspuns, reliefand perceptia europenilor chestionati in ceea ce priveste nivelul de reusita atins pana acum in tranzitia catre sursele de energie prietenoase cu mediul.
Respondentii inclusi in studiu au fost intrebati cum apreciaza ca s-au miscat lucrurile in propria tara, dar si despre cum percep progresele inregistrate de alte tari.
Intrebati despre parerea lor referitoare la progresele Romaniei in aceasta tranzitie catre sursele regenerabile de energie, respondentii din alte tari cred ca tara noastra a parcurs abia o treime din drum.
De cealalta parte, intrebati despre cum vad progresele din propria tara, romanii participanti la studiu considera ca Romania a parcurs deja 40,5% din aceasta tranzitie.
Respondentii britanici privesc si ei cu incredere tranzitia Romaniei catre sursele “verzi”, apreciind ca am parcurs peste 40% din drum. In schimb, din punctul de vedere al respondentilor din Turcia, Romania a facut progrese serioase la acest capitol.
Acestia ne crediteaza cu un avans de 56,7%. Pentru Romania, aceasta cifra este cel mai bun rezultat din intregul sondaj.
Danezii considera ca Romania abia a parcurs 25,1% din lungul proces al tranzitiei pietei de energie, in timp de germanii, rezervati si ei, estimeaza ca am bifat undeva la 26% in drumul catre energia din resurse regenerabile.
Germanii sunt mai pesimisti cand vine vorba sa se autoevalueze. In medie, respondentii din celelalte state europene cred ca tranzitia energetica a Germaniei este aproximativ 65% completa, in timp ce germanii insisi considera ca au parcurs abia jumatate din drum.
Cum vad romanii progresele facute de celelalte tari care s-au angajat in acest proces?
Romanii chestionati au pus pe primul loc Suedia, considerand ca tranzitia pietei de energie suedeze catre utilizarea resurselor regenerabile ar fi 73,4% completa. Germania este plasata pe locul al doilea cu doar 0,25% in urma Suediei, urmata de Danemarca (73,1%).
La o medie europeana, Suedia, Danemarca si Germania au ocupat primele trei pozitii in clasamentul celor mai avansate tari in procesul de transformare a sistemului energetic. Acestea sunt urmate de Marea Britanie, Franta, Italia, Cehia si Ungaria, in timp ce Turcia si Romania sunt ultimele clasate.
Rezultatele sondajului fac parte din studiul Living in Europe, pentru care E.ON si KantarEMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Romania, Suedia, Turcia si Marea Britanie.