OMV Petrom plateste 5 milioane de euro pentru dezafectarea platformei de foraj marin autoridicatoare Gloria
dezafectare gloriaistoric foraj gloriapetrom gloriapetrol romania
OMV Petrom incepe demersurile pentru dezafectarea platformei de foraj marin autoridicatoare Gloria ajunsa la limita duratei de viata dupa 40 de ani de utilizare.
Potrivit Petrom, este un proces complex, care se va desfasura pentru prima oara in Romania.
GSP Offshore, o companie romaneasca, a castigat licitatia pentru serviciile de dezafectare a platformei, cu o valoare estimata de 5 milioane de euro.
”Platforma Gloria si-a adus din plin contributia la aprovizionarea cu energie a Romaniei. Productia sa cumulata in ultimii 20 de ani este echivalenta cu peste 20 de milioane de plinuri auto si cu energia necesara pentru a incalzi peste 170.000 de locuinte.
Insa, platforma a ajuns la limita duratei de viata si se impune dezafectarea acesteia.
Vom face toate eforturile ca acest proces sa se desfasoare in mod eficient si in siguranta. Platforma Gloria va ramane in istoria industriei offshore din Romania.
Vom opera in continuare celelalte sase platforme de productie offshore, care asigura peste 16% din productia grupului”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Upstream.
Petrom a luat decizia de dezafectare a platformei Gloria in 2018 si a lansat o licitatie pentru serviciile de dezafectare, licitatie castigata de GSP Offshore.
Solutia de dezafectare consta in repunerea in functiune a sistemului de ridicare/coborare a platformei, pozitionarea platformei Gloria pe o barja de transport si tractarea acesteia pana la tarm.
Istoricul platformei Gloria
Platforma Gloria este prima platforma de foraj marin din Romania. Platforma a fost inaugurata in 1976, fiind construita dupa o licenta americana (Offshore CO, SUA).
In 1980, platforma Gloria a finalizat forajul la sonda Lebada 8 - care a devenit prima descoperire comerciala offshore de hidrocarburi din Romania.
In perioada 1976-1986, Gloria a functionat ca platforma de foraj, forand 17 sonde cu o lungime cumulata de aproximativ 50.000 de metri.
In perioada 1987-1998, Gloria a fost folosita ca platforma de productie pentru primul zacamant offshore pus in productie in Romania - Lebada Est.
Incepand din 1998, platforma Gloria se afla in pozitia curenta, la aproximativ 30 de kilometri de tarm, in ape de aproximativ 40 de metri adancime si a fost folosita ca platforma de productie.
Productia curenta este de aproximativ 200 de barili pe zi, reprezentand mai putin de 0,15% din productia totala a OMV Petrom.