Omenirea mananca mai scump decat acum 10 ani. Preturile alimentelor au atins maximum deceniului
scumpire mancarescumpire alimentescumpiri planetare
Asa cum, in fiecare tara, institutul de statistica publica, lunar, evoluatia sau involutia preturilor produselor alimentare, nealimentare si ale serviciilor, in mod similar, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura calculeaza un indice propriu care masoara modificarile de preturi la cereale, uleiuri vegetale, produse lactate, carne si zahar.
Food Price Index al FAO a continuat sa creasca, in mai 2021 pentru a 12-a luna consecutiv si a ajuns la cel mai ridicat nivel de dupa septembrie 2011.
Luna trecuta, indicele FAO a crescut la 127,1 puncte, de la 121,3 puncte, in aprilie 2021, un nivel revizuit in sens ascendent de organizatia internationala fata de valoarea publicata initial, de 120,9 puncte.
Cresterea preturilor din mai 2021 a fost determinata de scumpirea cu 6% a cerealelor, in raport cu aprilie 2021, si cu 36,6%, in comparatie cu mai 2020. La porumb, preturile au avansat cu 89,9%, in comparatie cu luna mai a anului precedent.
In acelasi timp, uleiurile vegetale s-au scumpit cu 7,8%, in mai 2021, in principal, in urma majorarii cotatiilor uleiului de palmier, din cauza cresterii nesemnificative a productiei in Asia de Sud-Est.
Totodata, preturile uleiui de soia au fost influentate de o posibila cerere mondiala in crestere din partea producatorilor de biodiesel.
In mai 2021, la nivel mondial, zaharul a fost mai scump cu 6,8%, fata de aprilie, in principal, ca urmare a ingrijorarilor legatde de productia mai mica din Brazilia.
In ce priveste carnea si produsele lactate, preturile primei categorii s-au majorat cu 2,2% comparativ cu aprilie, iar cele ale produselor lactate au avansat cu 1,8%.
Pentru acest an, FAO anticipeaza o productie mondiala de cereale record: aproape 2,821 miliarde de tone, mai mare cu 1,9% in comparatie cu 2020.
Estimarile mizeaza pe o crestere de 3,7% a productiei de porumb, pe una de 1,4% a productiei de grau si 1%, pentru cea de orez.
In ce priveste consumul mondial de cereale, in 2021/2022, FAO considera ca acesta va avansa cu 1,7%, urmand sa atinga un nou maxim: 2,826 miliarde de tone.
Potrivit organizatiei inyternationale, consumul mondial de cereale va creste in acelasi rimt cu populatia Pamantului.
Sursa foto: pexels.com