OLX Romania a lansat o categorie de locuri de munca destinata recrutarii persoanelor cu dizabilitati
angajare persoane dizabilitatijoburi persoane dizabilitatilocuri de munca dizabilitatiangajari olx
Persoanele cu dizabilitati se confrunta cu bariere in accesarea serviciilor comune, precum sanatatea, educatia, posibilitatea de angajare, transportul si accesul la informatie. Peste tot in lume, persoanele cu dizabilitati sunt in imposibilitatea de a participa activ la viata economica, inregistreaza rate mari ale saraciei, in cadrul unor conditii nesigure de viata si de munca.
OLX sustine integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii, lansand, in aceasta luna, o categorie speciala destinata recrutarii acestor persoane.
Cu acest demers, OLX incurajeaza ameliorarea situatiei persoanelor cu dizabilitati in relatie cu munca prin sustinerea angajatorilor in procesul de recrutare, precum si prin crearea unei categorii speciale in care persoanele cu dizabilitati sa poata urmari in orice moment ofertele de munca active din toata tara.
Pentru a incuraja recrutarea, postarea va fi gratuita in aceasta categorie, iar platforma OLX va dezvolta resurse menite sa informeze publicul cu privire la acest subiect.
Din experienta castigata pe piata de recrutare, specialistii OLX arata ca majoritatea angajatorilor mari, mai ales din zona de retail si BPO, sunt interesati de angajarea persoanelor cu dizabilitati, insa, in randul angajatorilor mici si mijlocii, interesul este foarte scazut.
OLX lanseaza un apel catre toti angajatorii de a participa activ la cresterea ratei de angajare in randul persoanelor cu dizabilitati si de a facilita accesul la un cadru de munca echilibrat.
De la dificultati la oportunitati
Potrivit OLX, circa un miliard de persoane din intreaga lume au un handicap, ceea ce inseamna ca aproximativ 15% din populatia globului se confrunta cu o dizabilitate.
In statele membre ale Uniunii Europene, circa 100 de milioane de persoane au o dizabilitate, iar statisticile arata ca 29 de milioane dintre acestea traiesc in conditii de saracie si excludere sociala.
Unul dintre cele mai importante motive care duce la o situatie financiara precara este ca persoanele cu dizabilitati au mult mai putine sanse sa-si gaseasca un loc de munca decat persoanele fara dizabilitati.
Un raport al European Disability Forum arata ca, in medie, doar 50,8% dintre persoanele cu dizabilitati ocupa un loc de munca, fata de 74,8% dintre persoanele fara dizabilitati. Datele nu includ persoanele cu dizabilitati care traiesc in institutii, ceea ce inseamna ca, in realitate, exista un procent si mai mare al celor fara loc de munca.
Valori peste media UE, in ceea ce priveste rata de penetrare a persoanelor cu dizabilitati in piata muncii, se inregistreaza in Estonia, Lituania, Olanda, Danemarca, Portugalia, Marea Britanie si Franta. La polul opus, cele mai mici procente sunt in Irlanda, Croatia, Malta si Grecia.
Numai 17% dintre romanii cu dizabilitati au un loc de munca
In 2020, numarul total de persoane cu dizabilitati din Romania depaseste 852.500 de persoane, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA), iar aproximativ 50% dintre acestea au varsta potrivita pentru a munci.
Raportat la populatia totala a Romaniei, rezulta ca aproximativ 4% dintre romani au dizabilitati. Din totalul persoanelor cu dizabilitati, 97,95 % (circa 835.000 persoane) se afla in ingrijirea familiilor sau traiesc independent (neinstitutionalizate) si 2,05% (17.500 persoane) se afla in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala.
Cele mai multe persoane cu dizabilitati sunt in Bucuresti (72.607 persoane) si in judetele Prahova (37.795), Arges (32.402), Iasi (28.817), Cluj (28.546), iar cele mai putine in judetele Covasna (6.345), Tulcea (9.759), Ialomita (10.127), Giurgiu (10.808).
Numarul persoanelor cu dizabilitati este in crestere in tara noastra. In comparatie cu anul 2016, cand erau 768.400 de persoane cu handicap, in 2020, cifra a crescut cu peste 10%, la 852.500 de persoane. Doar in ultimul an, numarul persoanelor cu dizabilitati a crescut cu peste 26.000, de la circa 826.200, in 2019.
Statisticile arata ca doar 43.000 de persoane cu dizabilitati au un loc de munca in Romania, potrivit datelor ANDPDCA.
Tinand cont ca, din numarul total de persoane cu handicap inregistrate oficial (826.200 de romani), aproape jumatate aveau varsta de munca (417.000), iar dintre acestea din urma 167.000 de persoane erau inregistrate cu handicap de grad I si II (fiind, astfel, in imposibilitate de a munci), rezulta ca doar 17% dintre acestea erau intrate in piata muncii.
Cei mai multi dintre romanii cu dizabilitati care reusesc sa intre pe piata muncii lucreaza in sistemul privat, cu norma intreaga. Intre 2014-2017, datele oficiale ale ANDPDCA, arata ca cifra persoanelor cu handicap care aveau un loc de munca inregistra usoare cresteri, de la an la an.
Astfel, daca, in 2014, numarul persoanelor cu handicap era de circa 30.300, in 2015, crecuse la 31.700 de persoane, in 2016, la 32.350, iar, in 2017, 35.600 de persoane cu handicap erau integrate in piata muncii.
La nivelul Romaniei, exista mai multe studii si cercetari referitoare la impedimentele sau barierele intampinate de persoanele cu dizabilitati in procesul de cautare, angajare si pastrare a unui loc de munca.
Cele mai des invocate sunt: accesibilitatea redusa pana la si de la locul de munca, lipsa unei acomodari la locul de munca, tehnologii de acces invechite si reduse ca numar, precum si atitudinile bazate
pe prejudecati.
Insa, peste toate acestea, studiile arata ca educatia este cel mai mare predictor al ocuparii. Sistemul educational poate crea dezavantaje majore pentru persoanele cu dizabilitati, prin lipsa scolarizarii sau acceptarea parasirii timpurii a scolii, dar si prin lipsa accesului la instruire tehnica, reabilitare vocationala si corelarea cu structura pietei.
Dreptul la educatie al persoanelor cu dizabilitati este reglementat prin lege si exista alternative educationale destinate acestora, insa numarul redus de servicii educationale si distributia lor geografica limiteaza accesul la educatie al copiilor cu dizabilitati.
Din statisticile oficiale ale ANDPDCA rezulta ca, in Romania, cele mai mari sanse de a-si gasi un loc de munca le au persoanele cu un handicap somatic, urmate de cele cu handicap fizic si, mai apoi, auditiv. Cel mai greu intra in piata muncii persoanele cu surdocecitate si cele cu boli rare.
Cum poate creste rata de angajare in randul persoanelor cu dizabilitati
"In primul rand, este nevoie de mai multa comunicare si colaborare intre mediul de stat si cel privat. Apoi, este nevoie de educare si mai multa informare: pe de o parte impulsionarea companiilor private in ceea ce priveste angajarea, integrarea si retentia persoanelor cu dizabilitati, iar pe de alta parte sustinerea si formarea persoanelor cu dizabilitati, pentru a le asigura accesul pe piata muncii", sustine Aida Ionescu, Head of Operations OLX.
Conventia ONU privind dreptul persoanelor cu dizabilitati, ratificata in Romania prin Legea 221/2010, abordeaza ocuparea ca pe unul dintre drepturile si libertatile omului.
Astfel, toate tarile membre ONU, inclusiv Romania, trebuie sa ia masuri care sa permita exercitarea acestui drept, sa asigure conditii favorabile de munca, oportunitati pe piata muncii, acces la servicii de ocupare, suport pentru angajare si protectie impotriva oricaror forme de discriminare.
Cel mai important, Codul Muncii din Romania interzice la stabilirea si la acordarea salariului orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
Ce trebuie sa stie angajatorii
Potrivit legislatiei in vigoare in Romania, prin Legea 448/2006, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Cei care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute, sunt obligati sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
In plus, angajatorii din Romania care aleg sa isi completeze echipele angajand persoane cu dizabilitati au nenumarate beneficii, printre care deduceri la calculul profitului, decontarea cheltuielilor pentru pregatirea si incadrarea in munca a acestei categorii, precum si o subventie financiara acordata de statul roman.
Mai mult, recrutorii trebuie sa stie ca studiile arata ca exista o rata mai buna de retentie si un nivel de absenteism mai scazut in randul angajatilor cu dizabilitati.
Important de mentionat este si ca persoanele cu dizabilitati pot reprezenta o sursa importanta de forta de munca pentru angajatorii din domeniile cu deficit de angajati, cum ar fi IT&C, retail, BPO si nu numai.
Aceste domenii au fost afectate de efectele pandemiei de coronavirus, insa raman printre sectoare care sunt in cautare de forta de munca si care pot oferi cadrul necesar in care o persoana cu dizabilitati sa isi poata desfasura activitatea.
Foto: pexels.com