Totodata, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica se asteapta la o redresare a cresterii economiei la nivel global la 3.3% in anul 2021. Insa, pentru a se putea ajunge la aceasta redresare a cresterii economiei globale, cei de la OCDE mentioneaza ca este nevoie de un scenariu in care varful epidemiei de coronavirus sa fie atins in China in primul trimestru din acest an. In plus, este nevoie ca orice alta epidemie sa fie de intensitate redusa si sa poata fi tinuta sub control cu usurinta in perioada urmatoare.
OCDE analizeaza insa si un scenariu mult mai pesimist, in care epidemia de coronavirus s-ar putea raspandi in perioada imediat urmatoare atat in Europa, cat si in Asia si America de Nord. In acest caz, specialistii din cadrul OCDE atrag atentia ca am putea vorbi despre o incetinire a cresterii economiei globale la 1.5% in acest an.
Laurence Boone, economist-sef in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, trage astfel un semnal de alarma si sustine ca in cazul unui scenariu pesimist, multe tari ar putea intra in recesiune. In aceste conditii, OCDE solicita adoptarea cat mai rapida a unor masuri in zonele afectate de aceasta epidemie. In plus, oficialul OCDE sustine ca guvernele ar trebui sa sprijine la aceasta ora sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program.
Totodata, economistul sef OCDE spune ca guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, precum reducerea costurilor cu asistenta sociala, suspendarea TVA si imprumuturi de urgenta firmelor din cele mai afectate sectoare. Spre exemplu, turismul este unul dintre domeniile cele mai afectate de aceasta epidemie de coronavirus. De asemenea, Laurence Boone sustine ca bancile centrale ar trebui sa transmita semnale incurajatoare pentru a atenua turbulentele de pe pietele financiare, indicand ca sunt pregatite sa relaxeze si mai mult politica monetara si sa furnizeze lichiditati bancilor in cazul in care va fi necesar acest lucru.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat la inceputul acestei saptamani un raport prin care se poate observa ca numarul de cazuri noi de coronavirus semnalate la nivel global in prima zi a lunii martie l-a depasit cu mult pe cel al cazurilor depistate in China. Mai exact, conform spuselor lui Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, au existat de aproape noua ori mai multe cazuri de coronavirus depistate in afara Chinei decat in China.
Daca situatia din China da semne de imbunatatire din ce in ce mai clare, nu acelasi lucru se poate spune si despre situatia din Coreea de Sud, Italia, Iran si Japonia. In Coreea de Sud au fost raportate peste 600 de cazuri noi de coronavirus, bilantul ajungand la peste 4.800 de persoane contaminate. Totodata, Italia ramane de departe cea mai afectata tara europeana de aceasta epidemie, numarul celor infectati sarind de pragul de 2.000 de persoane.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Situatii financiare: Cine poate semna bilantul contabil?
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Te-ar putea interesa si