OBICEIUL care NU ii lasa pe romani sa iasa din SARACIE: se amagesc singuri, de la o luna la alta
greseli financiareeducatie financiarapiata de capital
Securitatea noastra financiara este influentata de foarte multi factori. Din pacate, nu toti depind de noi, insa cei care depind de noi ar trebui constientizati si tinuti sub control, deoarece au o pondere decisiva asupra rezultatului final.
Exista un obicei care ii tine pe romani captivi in malaxorul saraciei si nesansei, iar foarte putini isi dau seama de el, iar cand o fac, e posibil sa fie cam prea tarziu.
Multi isi cumpara iluzia de a fi bogat. Aici e marea greseala care duce la ruina pe termen lung!
Multi dintre noi avem tendinta ne a ne construi o imagine care nu prea ne apartine pe deplin. Dorim sa parem ceea ce nu suntem, doar pentru a face parte din niste stereotipuri, de a fi la moda, de a demonstra si de a ne demonstra ca putem, de a ne plasa artificial si aparent pe niste culmi pe care le consideram a fi ale succesului.
Avem tendinta de a "cumpara" imaginea de oameni prosperi, iar pretul acesteia este, din pacate, extrem de mare.
Acest lucru se intampla atunci cand ne achizitionam obiecte pe care, in mod real, nu ni le permitem. Cand ne construim obiceiuri peste puterea noastra financiara sau cand facem "extravagante".
Multi oameni isi cumpara, de exemplu, masini foarte scumpe, desi salariul lor net poate nu depaseste 1.000 de euro. Desigur, o masina impunatoare transfera soferului iluzia de potenta financiara si la fel si privitorilor, insa o astfel de achizite, facuta in rate, saraceste beneficiarul, in cazul in care acesta are venituri modeste. Chiar daca rata, de cateva sute de lei, nu pare o povara pentru 1.000 de lei net, acei bani, daca ar merge catre investitii pe termen lung ( pe
piata de capital, de exemplu, unde beneficiem de un randament bun), s-ar inmulti in timp. Altfel, peste ani, in loc de o avere agonisita, vom avea o bucata de tabla ruginita si inutila, a carei valoare de piata e mult sub cat ne-a costat sau inca ne mai costa achizitionarea ei.
La fel se intampla si cu alte achizitii inutile in esenta, precum hainele sau vacantele nejustificat de scumpe. Multi dintre noi facem greseala de a neglija investitiile si de a le plasa pe un loc secund, DUPA PLACERI, si ajungem astfel sa ne amanetam la propriu stabilitatea financiara pe termen lung, pe niste mofturi efemere si lipsite de valoare reala.
Oamenii ajung sa se zbata in saracie si sa se invarta in datorii pentru ca isi irosesc banii incercand sa para bogati, in loc sa caute solutii sanatoase de a-i inmulti.
Desigur, nu aceasta este cauza universal valabila pentru care exista saracie in societate; in general, oamenii se confrunta cu neajunsuri si pentru ca poate nu sunt remunerati corespunzator, nu au acces la piata muncii, pot avea probleme medicale sau alte cheltuieli mari, insa ne referim strict la persoanele care si-ar putea permite o investitie care sa-i imbogateasca in timp, in adevaratul sens al cuvantului, dar prefera sa cumpere din start imaginea de "om bogat", cu pretul securitatii sale financiare pe termen lung si al linistii, totodata.
Te-ar putea interesa si: Cele mai proaste 5 sfaturi financiare primite de la parinti