Vesti proaste pentru romani, facturile la gaze urmand sa creasca incepand din 2027 din cauza unei noi directive a Comisiei Europene. Potrivit acesteia, furnizorii de gaze din Romania vor fi obligati sa includa in pretul gazelor taxa de carbon.
Odata cu debutul productiei din zacamantul offshore Neptun Deep, Romania va deveni cel mai mare producator de gaze din Uniunea Europeana. Acest lucru va afecta direct facturile populatiei, mai ales avand in vedere ca gazele naturale sunt principala sursa de incalzire pentru cele mai multe gospodarii din tara.
„Gazul natural este principalul combustibil care intra sub incidenta ETS II, la care se adauga combustibilii utilizati in transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Pretul gazului natural furnizat catre populatie sau catre alte sectoare industriale si costul benzinei si motorinei vor avea inglobate si pretul certificatelor de CO2, fapt care va determina o crestere a acestora incepand cu anul 2027. Pretul gazului natural furnizat care populatie sau catre alte sectoare industriale care nu sunt incluse in schema EU ETS actuala va avea o crestere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la baza o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat si 0,205 kg CO2/kWh”, a declarat Florentina Manea, directorului general al Carbon&Energy Management.
Dupa introducerea acestei taxe de carbon pe care o mentionam in randurile anterioare, pretul gazului pentru consumatorii casnici ar putea creste cu aproximativ 0.06 lei pe kWh. Astfel, facturile platite de romani ar putea creste cu pana la 20%. Cresterile ar putea fi insa si mai mari, in functie de alte taxe si impozite aplicate.
Pentru o gospodarie medie, cu un consum de gaz de aproximativ 250 de metri cubi pe sezonul de iarna, aceasta crestere ar putea duce la o majorare a facturii cu aproape 160 de lei, fara a lua in calcul TVA-ul aplicat pe aceasta suma. Este esential sa subliniem ca aceste estimari se bazeaza pe un pret al certificatului de carbon de 60 de euro, insa exista posibilitatea ca acest pret sa creasca in viitor.
Fondurile obtinute din vanzarea acestor certificate vor alimenta Fondul European pentru Clima, unde Romania are alocate sase miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice.
Citeste si: Preturile biletelor si disponibilitatea zborurilor sunt afectate: tarifele aeriene o sa ramana ridicate
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si