O mica problema de Black Friday: Consum made in Romania, produse made in oriunde altundeva
black friday 2018probleme black fridayincasari black fridayvanzari black friday
Din datele raportate de procesatorii operatiunilor realizate prin carduri si mai ales din cele ale magazinelor online si offline, rezulta ca "editia" 2018 a Black Friday ar putea fi cea mai mare bine vanduta de cand exista acest obicei pe la noi.
Caci primul "lucru" pe care il vand comerciantii este insasi campania de Black Friday si, abia pe urma, obiectele frumos ambalate in oferte, cu preturi mai mult sau mai putin reduse (am vazut si produse carora li s-a aplicat o reducere de... 1 leu...).
Daca vanzarile cumulate ale tuturor magazinelor au sarit de niste sute de milioane de euro, atunci si statul roman ar avea de ce sa-si frece mainile, nu?
Este de asteptat ca, la un volum atat de mare de produse vandute, si incasarile din TVA sa fie uriase, mai ales ca, in vreo 90% din cazuri, a fost vorba despre varianta "clasica" de TVA, de 19%, nu despre cele "reduse",
de 9% sau 5%.
Daca mai punem la socoteala si vecinatatea lunii decembrie, in care va avea loc inca un festin al consumului, ar trebui ca incasarile din TVA din ultimul trimestru al anului sa dea pe-afara...
Din pacate, un alt aspect presupus de perioadele de frenezie consumerista este ca numai consumul este romanesc, nu si produsele... consumate.
Cate dintre telefoanele, televizoarele, monitoarele, computerele, perifericele, articolele sport (incluzand hainele si incaltamintea pentru iarna), alte articole vestimentare si, in fine, electrocasnicele au fost produse, au fost made in Romania?
Am lasat electrocasnicele la coada enumerarii, pentru ca, datorita Arctic, exista niscaiva refrigeratoare si masini de spalat facute in tara, iar datorita Dacia, si grosul automobilelor vandute in Romania sunt fabricate aici.
Dar, in ansamblu, cu exceptia alimentelor, nu prea se servesc (si nici nu prea se fabrica) produse neaose.
Prin urmare, tot ce s-a consumat frenetic acum si ce se va mai consuma la fel de frenetic luna viitoare a fost si va fi platit in valute forte, adica euro, dolari americani, franci elvetieni
Prin urmare, daca incasarile ridicate din TVA ar trebui sa fie un lucru benefic, ele vor fi umbrite, din nou, de aprecierea euro si a dolarului, precum si de deficite comerciale si de cont curent si mai mari.
La inceputul acestei luni, Institutul National de Statistica anunta ca deficitul comercial al tarii noastre s-a majorat, dupa noua luni din 2018, cu aproape 12% peste valoarea din acelasi interval de timp din 2017.
Astfel, tara noastra a importat, intre lunile ianuarie-septembrie, cu aproape 10 miliarde de euro mai mult decat a exportat...
De asemenea, pe 13 noiembrie, Banca Nationala a Romaniei anunta ca, intre lunile ianuarie - septembrie 2018, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 6,619 miliarde de euro, fata de 4,779 miliarde, intre lunile ianuarie - septembrie 2017.
In acest interval de timp, balanta bunurilor (!) a consemnat un deficit mai mare cu 1,492 miliarde de euro…
Aceste cifre dor deja si poate vor durea si mai tare, iar adevarul nu este niciodata la reduceri...