O confruntare pentru viitoarele manuale de economie: liberalismul SUA vs liberalismul-centralizat al Chinei
Una dintre marile mize ale recentelor alegeri prezidentiale din Statele Unite este si relatia acestei tari cu cealalta super-putere mondiala - China. Presedintele american in exercitiu, Donald Trump, a sesizat asaltul tacut, discret dar ferm al economiei chineze si, inca din iulie 2018, a impus taxe suplimentare marfurilor importate din China.
In intervalul 2003-2019, Produsul Intern Brut al Chinei a evoluat de la 4% la 16% din PIB-ul global (de la 1.800 de miliarde de dolari la aproape 14.000 mld. USD), iar valoarea exporturilor Chinei a crescut de la 500 mld. USD la 2.500 mld. USD (o crestere de la 6% la 13% din valoarea exporturilor la nivel global), astfel incat, din anul 2009, China a devenit cel mai mare exportator din lume.
In acest an, in conditiile pandemiei si a restrictiilor impuse de aceasta, Produsul Intern Brut global va cunoaste o scadere de 4,5%, in vreme ce economia Chinei va incheia anul curent in crestere fata de anul anterior.
Produsul Intern Brut al Chinei va fi, in 2020, cu 1,8% mai mare decat cel de anul trecut, iar pentru anul viitor se estimeaza o crestere cu 8% a aceluiasi indicator.
Economia Statelor Unite, care va contabiliza o contractie in 2020, va inregistra si ea o crestere in 2021, insa aceasta va fi de doar 4%.
In anii anteriori, cresterea economica a Chinei a fost de 6,6% (2018) si de 6,1% (2019).
In aceaiasi ani, si economia Statelor Unite a crescut, insa cu doar 2,9% in 2018 si cu 2,3% in 2019.
Trump a intuit ca Statele Unite si-ar putea pierde pozitia de lider al economiei mondiale in favoarea Chinei.
Nici nu era greu sa ajunga la aceasta concluzie, atata timp cat, in 2018, anul in care SUA au impus taxe suplimentare produselor importate din China, deficitul comercial in schimburile economice dintre cele doua tari era de 419 miliarde de dolari in favoarea Chinei, in crestere cu 12% fata de deficitul inregistrat in 2017.
La ora actuala, intre China si Statele Unite are loc un adevarat razboi comercial, razboi de care americanii au devenit cu adevarat constienti abia cu doi ani in urma.
In 1980, Statele Unite dominau autoritar comertul mondial si erau, de departe, principalul exportator al lumii.
Tot in 1980, China avea schimburi comerciale (importuri si exporturi) mai mari decat cele ale Statelor Unite doar cu Mongolia, vecinul ei de la nord.
Conform datelor furnizate de Fondul Monetar International, in 2018 situatia s-a modificat radical, iar schimburile comerciale ale Chinei le depasesc pe cele ale Statelor Unite pe tot continentul asiatic (inclusiv Japonia), in Australia, in Europa centrala si de est, in Africa si in buna parte din America de Sud.
Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in viitor si care dintre cele dou economii se va dovedi mai puternica: cea libera, a Statelor Unite, sau cea hibrida, care ar putea fi descrisa ca fiind una liberal-centralizata, a Chinei.
Sursa foto: pexels.com