Nuntile din India si iminenta unei noi crize economice au crescut pretul aurului
La sfarsitul lunii august, pretul aurului la Bursa de la Londra a inregistrat o crestere spectaculoasa, cu 20% fata de inceputul anului. Astfel, o uncie de aur (28,35 grame) valora 1.351 de euro, o valoare apropiata de recordul istoric inregistrat in anul 2012.
London Bullion Market Association (LBMA), autoritate recunoscuta global in domeniul metalelor pretioase, a semnalat cresterea semnificativa a pretului aurului si a facut o analiza asupra cauzelor care au determinat-o.
Principalul "vinovat" de cresterea pretului aurului a fost identificat in "persoana" musonului de vara care, anul acesta, a fost "prietenos" si a adus precipitatii abundente pe continentul asiatic si mai ales in India, ceea ce a permis agricultorilor din aceasta tara sa obtina recolte foarte bune.
Inca de la jumatatea primaverii acestui an, cu prilejul festivalului traditional Akshaya Tritiya, in cadrul caruia sunt invocate si celebrate prosperitatea, speranta, bucuria si prosperitatea, vanzarile de bijuterii din aur au explodat in India.
India este a doua tara ca populatie a lumii, dupa China, cu 1,35 miliarde de locuitori si este (tot dupa China) cel mai mare consumator de aur din lume.
Consiliul Mondial al Aurului a estimat, pentru trimestrul II al anului current, o crestere cu 12% a cererii pe piata din India, unde au fost vandute, in perioada mentionata, nu mai putin de 168,8 tone de bijuterii din aur.
Indienii nu investesc in aur din ratiuni economice ci pentru ca, in traditia lor, o nunta, de pilda, este considerata cu atat mai reusita cu cat participantii, in special mirii, poarta mai multe bijuterii. Iar anul acesta, cum am mentionat, musonul a adus agricultorilor indieni productii record, care au avut drept efect o crestere semnificativa a numarului de nunti, prin urmare si o crestere a cererii de bijuterii din aur.
Analistii economici au semnalat, la randul lor, o crestere a achizitiilor de aur facute de bancile centrale ale mai multor tari. In acest caz nu mai este vorba nici despre productii-record de cereale, nici de nunti fastuoase, ci de teama declansarii unei noi crize economice mondiale.
Conform Consiliului Mondial al Aurului, in primele 6 luni ale acestui an bancile centrale au achizitionat 3.741 tone de aur, cresterea cererii de metal pretios ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar aceasta tendinta se va accentua in urmatoarele 12 luni.
Bancile centrale au inceput sa cumpere masiv aur in anul 2018, cand a fost achizitionata cea mai mare cantitate de metal pretios din 1967 incoace.
Iminenta unei noi crize economice mondiale nu este doar o psihoza generata de criza din anul 2008. Mohamed Aly El-Erian, consilierul economic principal al Allianz si patronul companiei globale de administrare a investitiilor - PIMCO a declarant recent, pentru publicatia "Financial News", ca "probabilitatea ca Europa sa se confrunte cu o noua criza economica este, in acest moment, de 70%."
Sursa foto: pexels.com