Numarul urias de emigranti a dus rata somajului la minime istorice
emigratielocuri de muncadiasporainvatamantinssomaj
In luna august 2018 numarul somerilor romani a fost de 386.000, cu peste 60.000 mai putini decat in urma cu un an, arata cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica.
Scaderea semnificativa a numarului de someri nu se datoreaza unor politici economice eficiente, ci emigratiei in masa. 4,5 milioane de romani se afla in acest moment in afara granitelor, unde cei mai multi dintre acestia au reusit sa obtina o slujba si sa trimita o buna parte din bani in tara, la ceilalti membri ai familiei.
Putem spune ca in afara granitelor tarii mai exista o Romanie a celor 4,5 milioane de suflete, carora li se alatura periodic zeci de mii de alti romani dezamagiti de ceea ce le ofera propria patrie.
Desi emigratia reduce rata somajului, si aparent aduce beneficii, specialistii in economie cred total opusul. Emigratia reduce forta de munca din Romania, motiv pentru care tara noastra in acest moment are grave probleme pe acest sector. Firmele nu mai gasesc personal pe care sa l angajeze, desi ofera din ce in ce mai multe beneficii pentru a-i atrage, iar pe termen lung lipsa fortei de munca poate avea efecte catastrofale asupra economiei.
Citeste si:
Vesti proaste pentru fumatori: Se scumpesc tigarile
Piata muncii din Romania a incetat sa mai fie performanta. Specialistii atrag atentia asupra discordantei dintre invatamant si piata muncii. Practic, in acest moment, universitatile scot mai multi absolventi de studii superioare decat sunt posturi disponibile in tara pentru pregatiri inalte. Aceasta neconcordanta dezechilibreaza economia, incurajeaza somajul sau emigratia.
Dintre romanii plecati in strainatate, un sfert sunt cu studii superioare. Exodul de creiere poate avea consecinte grave pentru dezvoltarea viitoare a Romaniei, iar orase ca Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara resimt aceasta presiune de pe piata muncii.
Cel mai cunoscut caz de exod de creiere apartine domeniului medical. De exemplu, in 2017, rata de neocupare a locurilor de munca in sectorul sanatatii a fost mai mult decat dubla fata de media economiei. Practic, unul din patru medici a plecat sa lucreze in strainatate. Intre anii 2000 si 2013, numarul medicilor romani care au parasit tara a crescut cu peste 650%, depasind 14.000 in 2013 (peste 25 la suta din totalul medicilor romani). Ca urmare, multe zone rurale sunt lasate fara asistenta medicala, agravand situatia celor mai saraci romani.
Potrivit datelor INS, avem peste 200.000 de persoane subocupate, adica romani care ar vrea sa lucreze mai mult, dar nu au gasit unde. Ei nu sunt someri in sensul pe care il da Biroul International al Muncii, dar nici departe nu sunt. ”Subocupatii” au reprezentat 2,3% din populatia activa, 2,4% din populatia ocupata si putin peste un sfert (30,3%) din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Peste jumatate (55,3%) dintre persoanele subocupate aveau studii de nivel scazut, iar alte 43,4% aveau nivel mediu de educatie.
Citeste si:
Polonia va construi cel mai mare aeroport din Europa: Va fi tranzitat de 100 mil. pasageri anual
Sursa foto: pexeles.com