Numarul romanilor de peste 65 de ani care muncesc se va dubla in 10 ani
imbatranire populatiescadere populatie romaniadescurajare forta munca
Nu mai este un secret ca, in fiecare an din ultimii zece, populatia Romaniei a scazut cu 100.000 de persoane. In acelasi timp, numarul celor care fac parte din populatia ocupata, adica populatia care lucreaza, s-a redus cu 20.000 de persoane pe an, potrivit raportului INS Tendinte sociale.
In aceste conditii, populatia din
Romania s-ar putea injumatati in urmatorii 50 de ani, faptul urmand sa determine scaderea numarului de parlamentari si europarlamentari si modificari in privinta taxarii, relateaza hotnews.ro
In tara noastra, ponderea populatiei active este inferioara populatiei inactive din punct de vedere economic.
In 2020, populatia inactiva era de 10,3 milioane de persoane, 53,5% din totalul populatiei. 70,8% dintre inactivi aveau varsta de cel putin 15 ani.
Cele mai afectate de inactivitatea economica sunt tinerii (15-24 ani) si persoanele cu varste de 50-64 ani.
Intre persoanele inactive se contureaza segmentul populatiei descurajate, persoane inactive disponibile sa lucreze, care, in ultimele 4 saptamani, au cautat un loc de munca folosind metode pasive sau nu au cautat un loc de munca din urmatoarele motive: au crezut ca nu exista locuri libere sau nu au stiut unde sa caute; nu se simt pregatite profesional; cred ca nu vor gasi de lucru din cauza varstei; au cautat altadata si nu au gasit.
Persoanele din grupa de varsta 45-54 ani au fost cele mai afectate din acest segment de varsta reprezentand, in 2020, 23,1% din totalul persoanelor descurajate.
Rata de participare a celor cu varste mai mari de 65 de ani va creste la 9%
Ocuparea fortei de munca in Romania va creste cu o rata mai mare decat media UE-27 in perioada urmatoare, crestere bazata pe participarea crescanda pe piata muncii a romanilor cu varsta peste 55 de ani, potrivit estimarilor Centrului European pentru Dezvoltarea Formarii Profesionale (CEDEFOP).
Astfel, rata de participare pe piata fortei de munca pentru aceasta grupa de varsta, va ajunge la 82%, de la 56%, in 2000. Pana in 2030, CEDEFOP estimeaza ca numarul celor cu varsta peste 65 de ani se va dubla fata de 2020.
Rata de participare pentru cei cu varsta peste 65 de ani este prognozata sa urce la 9%, de la un declin de 3%, intre 2010-2020.
Se asteapta si o reducere consistenta a intrarii pe piata muncii a celor cu varste intre 15 si 34 de ani, pe fondul contractiei ridicate a populatiei din aceasta grupa de varsta.
Foto: pexels.com