Numarul angajatilor la stat creste de la o luna la alta in Romania, spre ingrijorarea specialistilor care avertizeaza de o buna bucata de vreme ca Palatul Victoria ar trebui sa faca ceva pentru a reduce cheltuielile publice. Guvernantii nu se tem insa de ceea ce va urma din punct de vedere economic pentru Romania dupa acest an plin cu pomeni electorale, cheltuielile publice pastrandu-se in continuare la cote ridicate.
Potrivit datelor INS, numarul posturilor ocupate in institutiile si autoritatile publice din Romania era de 1.294.311 in luna mai a anului curent. Astfel, avem o crestere a salariatilor din sistemul bugetar cu 1.762 de persoane in raport cu luna precedenta. Conform datelor, aproximativ 64% dintre ei ocupa un loc in administratia publica centrala.
In luna mai 2024, administratia publica centrala din Romania a avut un total de 827.460 de angajati, o crestere de 1.219 persoane fata de luna anterioara. Dintre acestia, 609.661 lucrau in institutii finantate integral de la bugetul de stat, o crestere de 1.269 angajati comparativ cu aprilie 2024.
Cele mai multe posturi ocupate se inregistrau in Ministerul Educatiei, cu 302.376 angajati (o crestere de 146 de posturi), Ministerul Afacerilor Interne, cu 124.094 angajati (o crestere de 235 de posturi),Ministerul Apararii Nationale, cu 74.695 angajati (o crestere semnificativa de 877 de posturi), Ministerul Finantelor, cu 24.731 angajati (o scadere de 31 de posturi) si Ministerul Sanatatii, cu 18.200 angajati (o crestere de 44 de posturi).
In institutiile finantate integral din bugetul asigurarilor sociale, numarul de posturi ocupate a scazut cu 11, ajungand la 9.201. In cele subventionate din bugetul de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj, numarul posturilor ocupate a scazut cu 211, ajungand la 44.175. In institutiile finantate integral din venituri proprii, numarul posturilor ocupate a crescut cu 172, totalizand 164.423.
In administratia publica locala, erau angajate 466.851 de persoane, o crestere de 543 fata de luna anterioara. Dintre acestia, 286.741 lucrau in institutii finantate integral din bugetele locale, iar 180.110 in institutii finantate integral sau partial din venituri proprii.
Recent, in cadrul coalitiei de guvernare s-a ajuns la un consens privind necesitatea adoptarii de masuri fiscal-bugetare pentru a reduce deficitul bugetar la 6,9% din PIB pana la sfarsitul anului. Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a fost mandatat sa realizeze mai multe simulari pentru a identifica solutiile prin care sa se atinga aceasta tinta. Guvernul are in vedere un set de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare care sa fie implementate pana la 1 septembrie 2024.
Aceste masuri sunt necesare in contextul unui nou acord pe care guvernul Romaniei intentioneaza sa-l incheie cu Comisia Europeana, vizand reducerea deficitului bugetar la sub 2% din PIB in urmatorii sapte ani. In prezent, estimarile oficiale ale Comisiei Europene plaseaza deficitul bugetar al Romaniei la 6,9% din PIB pentru 2024.
Citeste si: Surprinzator: peste 450.000 de romani nu au un loc de munca in acest moment
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas