Potrivit unui studiu realizat recent, unul din trei angajatori romani este dispus sa aduca forta de munca din strainatate. Asa cum era de asteptat, muncitorii necalificati sunt cei mai cautati, insa asta nu inseamna ca nu vorbim si despre muncitori calificati sau chiar specialisti. Conform acestui sondaj, 70% dintre cei care au raspuns ca sunt dispusi sa aduca forta de munca din strainatate au afirmat ca pot oferi un salariu net de pana in 500 de euro, la acesti bani urmand sa se adauge anumite beneficii suplimentare (plata biletului de avion, cazare, masa, etc). Multi angajatori din tara noastra isi doresc muncitori din Republica Moldova, insa in ultimii ani si cei din Asia de Sud-Est au devenit din ce in ce mai cautati.
Anumite voci din mediul antreprenorial din tara noastra sustin ca munctorii adusi din strainatate sunt mult mai seriosi decat cei din tara. Totodata, acestia sustin ca la ora actuala a devenit din ce in ce mai greu pentru angajatori sa ii faca pe angajatii romani sa stea la un job pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, multi angajatori sustin ca angajatii romani au devenit din ce in ce mai pretentiosi in ultimii ani din punct de vedere al cerintelor financiare, chiar daca nu ofera nimic la schimb.
Conform datelor puse la dispozitie de cei de la Inspectoratul General pentru Imigrari, in anul 2019, in tara noastra au fost angajate 23.179 de persoane din afara Uniunii Europene. Cifra este mai mare decat dubla in raport cu anul precedent, in 2018 fiind raportate numai 10.416 persoane din afara UE. In plus, numarul angajatilor din afara UE din 2019 este de peste patru ori mai mare in comparatie cu anul 2016, atunci cand in Romania se regaseau numai 5.929 de muncitori din afara blocului comunitar european.
Dintre cei peste 23.000 de angajati din afara UE din Romania, peste 5.200 provin din Vietnam. Totodata, in statisticile Inspectoratului General pentru Imigrari mai regasim 2.844 de persoane din Turcia, 2.160 de persoane din Nepal, 2.126 de persoane din China, respectiv 2.124 de persoane din Sri Lanka. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, 45% dintre acestia sunt muncitori necalificati, in timp ce doar 33% sunt muncitori calificati.
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, sustine ca la aceasta ora lipsesc aproximativ un milion de lucratori de pe piata fortei de munca din tara noastra. Bineinteles, unul dintre motivele pentru care este inregistrata aceasta lipsa de forta de munca este reprezentat de plecarea tot mai accelerata a romanilor in strainatate. In continuare, Florin Jianu atrage atentia ca numai in domeniul turismului este nevoie la aceasta ora de peste 300.000 de muncitori.
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si