Nu vreau sa fiu sclav! – Generatia care fuge de munca si viseaza la milioane din crypto si Instagram
locuri de muncajoburi pentru tinerisalarii tinerijoburi traditionale
Tot mai multi tineri din Romania adopta o mentalitate care ii indeparteaza de munca traditionala, fiind atrasi de promisiunile unei vieti fara efort promovate pe retelele sociale. Influencerii care afiseaza un stil de viata luxos, veniturile spectaculoase generate de platforme precum OnlyFans sau de criptomonede si povestile despre succes obtinut „peste noapte” le alimenteaza convingerea ca un job clasic este o forma de „sclavie”. Aceasta schimbare de mentalitate ridica semne serioase de intrebare cu privire la viitorul pietei muncii si la impactul pe termen lung asupra economiei.
Andrei Caramitru: Tinerii pierd notiunea realitatii
Economistul Andrei Caramitru a vorbit recent despre acest fenomen, avertizand asupra riscurilor pe care le implica. „Am si eu copii, deci cunosc zona asta intre 10 si 20 de ani. Din cauza
retelelor sociale, multi tineri sunt confuzi. Li se spune de catre diversi influenceri ca totul e foarte simplu: investesti in cripto si devii milionar, vinzi orice pe internet si te imbogatesti. Multi dintre cei care se afiseaza cu masini de lux si elicoptere de fapt nu au nimic, dar reusesc sa creeze aceasta iluzie a succesului facil”, spune Caramitru.
Problema principala, subliniaza economistul, este ca tinerii pierd notiunea realitatii. „Sunt trei lucruri foarte simple care aduc succesul: sa fii serios, sa muncesti mult si sa ai o directie. Daca nu ai nicio directie, nu muncesti serios si nici nu ai rabdare, vei ajunge pierdut in spatiu”, avertizeaza el.
Tinerii refuza tot mai des locurile de munca disponibile
O alta problema semnalata de specialisti este ca tinerii refuza tot mai des
locurile de munca disponibile, fie pentru ca nu le ofera suficienta libertate, fie pentru ca salariile de inceput nu sunt la nivelul asteptarilor lor, asteptari influentate de ceea ce vad online. Multi angajatori sustin ca se confrunta cu o realitate ingrijoratoare: tinerii aplica pentru joburi, dar nu se prezinta la interviuri sau, daca sunt angajati, renunta dupa cateva zile.
„Am vorbit cu multi antreprenori. Vin tineri, aplica la job, dar nu se prezinta la interviu. Sau vin la munca si pleaca dupa o saptamana, pentru ca spun ca nu vor sa fie sclavi. Ce inseamna asta? Ca nu accepta sa le spuna seful ce sa faca. Sau ca salariul li se pare prea mic, pentru ca pe Instagram au vazut ca se castiga 10.000 de euro pe luna si ei au 600 euro ca incepator”, explica Andrei Caramitru.
Aceasta mentalitate este amplificata de succesul unor platforme precum OnlyFans, unde persoane fara studii superioare sau abilitati speciale pot castiga sume impresionante, postand continut pentru abonati. La fel, domeniul criptomonedelor a creat o aura de oportunitate financiara rapida, desi majoritatea investitorilor neexperimentati pierd bani. Retelele sociale nu reflecta insa realitatea muncii din aceste domenii. Putini dintre cei care incearca sa faca bani din aceste surse reusesc, iar majoritatea raman dezamagiti, fara un plan de rezerva.
Intrebarea pe care si-o pun insa majoritatea specialistilor ramane insa in picioare: ce impact va avea aceasta tendinta asupra economiei? Pe termen scurt, angajatorii se confrunta deja cu o lipsa de forta de munca, in special in sectoare care necesita munca fizica sau calificare profesionala. Pe termen lung, daca aceasta mentalitate se va extinde, societatea risca sa ajunga la o criza de competente, cu generatii intregi care nu vor fi pregatite pentru locurile de munca traditionale.
Te-ar putea interesa si: Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, apel la tanara generatie: tinerii ar trebui sa inceapa sa investeasca cat mai devreme
Sursa foto: freepik.com