Nu va mai avea cine sa plateasca pensii pentru cei care contribuie astazi
pensiisistemul de pensiipensii privatesistem public de pensiipilonul doi de pensiiflorin cituministerul munciiministerul finantelor publice
O declaratie de joi a ministrului de Finante, Florin Citu, vine sa contureze si sa materializeze temerile celor care sunt astazi activi in campul muncii. Daca, pana acum, ne gandeam cu frica la ziua la care vom iesi la pensie, gandindu-ne ca e posibil sa nu mai aiba cine sa ni le plateasca, iata ca lucrurile stau fix asa. In 20-30 de ani, sistemul de pensii risca sa intre in colaps, daca nu va fi reformat acum, sustine Florin Citu.
Din cauza faptului ca tot mai multi romani pleaca peste hotare, iar aici ramane o populatie imbatranita, dar si faptul ca natalitatea in Romania este foarte scazuta, sistemul public de pensii ar putea falimenta in urmatorii 20-30 de ani.
Practic, cei care contribuie astazi la sistemul de pensii nu au garantia ca vor mai primi un venit sigur la batranete, bazat pe contributivitatea din timpul cand erau activi in campul muncii.
Ministrul de Finante, Florin Citu, afirma toate acestea, subliniind necesitatea ca sistemul public de pensii sa fie schimbat din temelii, reasezat, regandit, in timp ce ar trebui sa se acorde o mai mare importanta si sustinere sistemului de pensii private.
Citeste si:
Ultimul weekend cu PNL la putere?
”Asa cum arata azi sistemul nostru de pensii, avand in vedere ce se va intampla cu cei ca mine, care vom iesi la pensie peste 20 de ani, perioada decreteilor, sistemul de azi de pensii este falimentar. Nu vom avem pensii sa platim pentru ei in 20-30 de ani. Daca ne bazam pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contributii si apoi Pilon 2, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgenta de reforma intregului sistem de pensii”, a explicat Citu.
”Reasezat. Asa cum vad eu, ar fi componenta asta privata sa fie mult mai importanta, pentru ca acolo ai randamente, acolo iti cresti de fapt pensia, in partea cealalta nu. Acolo ai deficit. Dar asta trebuie facuta urgent, pentru ca au facut si tarile dezvoltate care au aceasta problema demografica. Au inceput sa o faca si britanicii, si Noua Zeelanda, si Australia. Si-au dat seama ca nu mai pot sa sustina acest sistem si au facut reforma”, a mai spus ministrul Finantelor.