Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
romaniasalariu minimvenituri minimeuniunea europeana
Desi multi dintre noi am fi tentati sa spunem asta, Romania nu mai este la coada clasamentului european in ceea ce priveste salariile minime. Vezi in randurile urmatoare care sunt cele 10 tari din UE cu salarii minime sub 1.000 de euro si unde ne situam noi in acest clasament.
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE, iar datele actualizate pentru ianuarie 2025 confirma acest lucru. Cu un salariu minim de 814 euro pe luna, Romania se afla pe locul patru din coada clasamentului, dar a depasit alte state est-europene precum Bulgaria, Ungaria si Letonia. Desi diferentele raman semnificative fata de vestul continentului, pozitia Romaniei arata o usoara imbunatatire in contextul unei Uniuni Europene tot mai inegale din punct de vedere salarial.
Care sunt cele 10 tari cu salarii minime sub 1.000 de euro
Potrivit datelor analizate de publicatia elena Reporter.gr, in luna ianuarie 2025, zece state membre UE aveau salarii minime sub pragul de 1.000 de euro. Lista este condusa de Bulgaria, cu doar 551 de euro lunar, urmata de Ungaria (707 euro), Letonia (740 euro), Romania (814 euro), Slovacia (816 euro), Cehia (826 euro), Estonia (886 euro), Malta (961 euro), Grecia (968 euro) si Croatia (970 euro). Asadar, Romania se afla in a doua jumatate a acestui top negativ, dar nu mai este printre cele trei cele mai slab platite tari din Uniune.
Salarii minime mai mari, dar preturi pe masura
Desi diferentele intre salariile minime par uriase, ele se mai estompeaza atunci cand sunt luate in calcul costurile vietii. In standarde de putere de cumparare (PPS), distanta dintre tari devine semnificativ mai mica. De exemplu, cel mai mic salariu ajustat in PPS a fost in Estonia (878 PPS), iar cel mai mare in Germania (1.992 PPS), ceea ce reduce raportul de inegalitate la 2,3 ori, fata de 4,8 ori in valori nominale. Astfel, in tarile cu preturi mai mici, salariile mici „merg” mai departe decat s-ar putea crede.
Totusi, Romania ramane inca intr-o zona de tranzitie intre tarile cu
salarii mici si cele cu venituri minime peste media europeana. Desi in termeni absoluti ne situam deasupra catorva vecini din est, distanta fata de salariile din Franta (1.802 euro), Germania (2.161 euro) sau Luxemburg (2.638 euro) ramane uriasa. Chiar si fata de tari din sudul Europei, cum sunt Portugalia (1.015 euro) sau Cipru (1.000 euro), decalajul e vizibil.
Cat inseamna salariul minim raportat la castigul mediu
O alta perspectiva demna de luat in seama este cea a salariului minim ca procent din castigul mediu. In Romania, acest indicator se situeaza sub media europeana, dar este peste nivelul din tari precum Malta sau Belgia. Cele mai echilibrate sisteme din acest punct de vedere sunt cele din Franta, Portugalia si Slovenia, unde salariul minim reprezinta aproximativ 66% din castigul mediu. Grecia se apropie cu 59%, in timp ce Estonia si Letonia se afla la coada, cu doar 43%.
In ciuda eforturilor de armonizare, salariile minime sub 1.000 de euro raman o realitate pentru mai mult de o treime dintre tarile UE. Diferentele persista si influenteaza migratia fortei de munca, competitivitatea si coeziunea sociala. Pentru Romania, faptul ca nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE este un semn pozitiv, dar si un reminder ca drumul pe care am pornit ramane lung si anevoios.
Citeste si: Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Sursa foto: manager.ro