Nu mai e gluma, in gricultura: ce risca, de fapt, romanii care isi incendiaza terenurile agricole
incendiere terenuri agricolesubventii apiaagriculturabani agricultura
Autoritatile au decis sa ia masuri mai dure pentru romanii care isi incendiaza terenurile agricole. Daca desfasoara astfel de practici, vor pierde subventiile oferite de stat, anunta ministrul Agriculturii, Adrian-Ionut Chesnoiu, dar si reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Conform ministrului, "cei care se va dovedi ca si-au incendiat miristile in mod intentionat isi vor pierde subventia pentru anul de cerere respectiv".
"Acum lucrez impreuna cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislatiei, in sensul inaspririi sanctiunilor care se acorda, pentru ca pana acum era de ajuns sa dea o declaratie fermierul ca a gasit suprafata de teren pe care o declara la APIA incendiata si sa faca dovada ca a depus o plangere catre organele de politie in acest sens, pentru a fi identificat faptuitorul.
Cred ca, daca ai in proprietate o suprafata de teren pe care vrei sa o lucrezi si vrei sa beneficiezi de fonduri europene, trebuie sa si pazesti aceasta suprafata de teren si dati-mi voie sa nu cred ca exista situatia in care altcineva vine sa incendieze in mod rauvoitor suprafata de teren a altei persoane", a mai precizat seful de la Agricultura.
Mare atentie la situatia in care focul este pus de altcineva
Conform unui avertisment al APIA, in cazul in care fermierul constata ca o anumita suprafata a exploatatiei sale a fost arsa, incendiul fiind provocat de o cauza necunoscuta, pentru a nu fi sanctionat, acesta trebuie sa intocmeasca si sa prezinte la Centrul local/judetean al APIA la care a depus cererea de plata, o copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie, la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta sau, unde este cazul, la Detasamentul de pompieri din cadrul autoritatilor publice locale (Primarie).
"Acest document doveditor trebuie intocmit inaintea efectuarii controlului si sa fie valabil la data efectuarii controlului. Daca documentul are data eliberarii ulterioara executarii controlului, fermierului i se va aplica sanctiunea administrativa pentru nerespectarea acestui standard.
Copia dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie sau la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta ori la Detasamentul de pompieri din cadrul autoritatilor publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/judetean al APIA in termen de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului.
Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate in cursul anului calendaristic in care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai multi ani, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme", a mai transmis institutia.