Nu mai e de gluma cu Fiscul, de la 1 martie: noi sanctiuni pentru neplata unor impozite. Pentru ce risti dosar penal
sanctiuni neplata taxesanctiuni neplata impoziteprevederi lege 241/2005
Din prima zi a lunii viitoare, intra in vigoare completarile aduse prin ordonanta de urgenta Legii 241/2005, actul normativ pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale din Romania.
Conform modificarilor, reprezinta
infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la scadenta prevazuta de lege, a unor impozite si/sau contributii.
Pe lista de impozite si contributii, se afla impozitul pe dividendele platite de o persoana juridica romana catre o persoana juridica romana; impozitul pentru veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva; impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, relateaza zf.ro.
Lista continua cu impozitul pe venitul din salarii si asimilate salariilor; impozitul pe veniturile din arenda; impozitul pe veniturile sub forma de dobanzi; impozitul pe veniturile impozabile obtinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social; impozit pe veniturile sub forma de dividende.
Acoperirea prejudiciului te scapa de urmarirea penala
Va fi sanctionata si neplata la timp a impozitului pe veniturile din pensii; impozitului pe veniturile din premii si din jocuri de noroc; impozitului pe veniturile din alte surse; impozitului pe veniturile obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II din Codul fiscal; impozitului pe veniturile obtinute de o persoana fizica sau entitate - asociere fara personalitate juridica dintr-o asociere cu o persoana juridica, platitoare de impozit specific.
Pe lista, mai figureza impozitul pe veniturile obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului III din Codul fiscal; contributia de asigurari sociale; contributia de asigurari sociale de sanatate; impozitul cu retinere la sursa pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti; impozitul datorat pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; contributia la Fondul pentru mediu.
In cazul savarsirii infractiunilor, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 de euro in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.