Nu doar romanii platesc dobanzi mari, la rate. Ministerul Finantelor suporta costuri RECORD pentru ultimul deceniu
dobanziimprumuturisalarii mai marireducere contributiieconomia romaniei
Romanii de rand, care au contractat imprumuturi cu dobanda variabila, suporta in aceasta perioada costuri ale ratelor creditelor, pe fondul majorarii dobanzilor. Insa situatia nu sta diferit nici pentru Ministerul Finantelor, care achita cele mai usturatoare dobanzi din anul 2012 pana in prezent.
Dezvaluirea a fost facuta chiar de fostul ministru al Finantelor si premier, Florin Citu. Oficialul sustine ca Ministerul Finantelor a platit joi pentru un imprumut o
dobanda de 6,53%, cea mai mare din 17 decembrie 2012 si pana astazi.
"Increderea se castiga greu si se pierde foarte usor", a punctat acesta, intr-o postare pe retelele sociale.
In ultima perioada, Florin Citu si-a intensificat avertismentele in plan economic, adresare decidentilor. Iata ce spunea oficialul, la jumatatea lunii februarie:
”In coalitie vom vedea ce discutam. V-am dat solutii, acolo, ca economist. Cine ignora lectiile crizei din 2008 o sa fie responsabil pentru o criza majora, in perioada urmatoare. Lectiile pe care le-am aplicat in 2020 au dus la o revenire a economiei, cea mai rapida, asa popun si acum, masuri prin care crestem veniturile tuturor romanilor", a spus liderul PNL, la Parlament, referindu-se la reducerea TVA, dar si despre diminuarea contributiilor catre bugetul de stat, astfel incat povara fiscala pe munca sa fie mai mica.
Te-ar putea interesa si: Cine face bani, de fapt, cand toata lumea saraceste: iata o lectie de business si de viata
Salariile romanilor ar putea creste
Intre timp, coalitia de guvernare pregateste noi masuri cu impact economic semnificativ. Ar fi vorba despre un proiect de lege care ar viza majorarea salariilor romanilor, prin scaderea contributiilor datorate statului.
"Am discutat in coalitie despre situatia economica, readuc acest subiect in atentie de fiecare data in atentia coalitiei. Fara o economie stabila nu vom putea face fata provocarilor in urmatoarea perioada. Avem sanctiunile impotriva Rusiei, pe care le sustin, avem si criza refugiatilor, pe care Romania a gestionat-o impecabil (...) Singura solutie prin care pot creste veniturile este reducerea contributiilor", a explicat Florin Citu.
O majorare a veniturilor romanilor este esentiala in aceasta perioada, sustin analistii economici, care atrag atentia asupra nivelului exploziv al inflatiei, de peste 8%, care macina puterea de cumparare. Masura este cu atat mai necesara, cu cat nu se anticipeaza o temperare a inflatiei in perioada urmatoare. Din contra! Potrivit analizelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), rata anuala a inflatiei ar putea atinge un varf de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an si de 9,6% la sfarsitul trimestrului IV din 2022