Nu avem nicio sansa sa scapam de criza economica: in aceasta iarna ne ingheata portofelele
criza economica 2023recesiune 2023previziuni economice
Oficialii europeni incep sa vada viitorul economic al regiunii in tonuri din ce in ce mai sumbre. Daca pana acum mai aveau o mica speranta de faptul ca vom scapa "la mustata" de recesiune, aceasta a fost spulberata si deja criza este o certitudine.
Conform avertismentelor venite de la cel mai inalt nivel al comunitatii europene, in acest sezon rece ne vor ingheta portofelele.
Europa nu mai are nicio sansa sa fie ocolita de recesiune, dupa cum trage un semnal de alarma insusi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. "Vom avea o recesiune in aceasta iarna", crede oficialul european.
Prezent luni la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles, acesta a fost foarte transant cu privire la soarta economica a Europei, pentru sezonul rece care deja a inceput, atat din perspectiva calendaristica, cat si meteorologica.
Iarna este aici, e palpabila, iar dificultatile financiare vor incepe si ele sa devina din ce in ce mai acute, pe masura ce ne vom adanci si mai mult in sezonul rece.
Un avertisment similar a venit, in luna noiembrie, din partea specialistilor Swiss Re Institute. "Fara a lua in calcul materializarea unor riscuri neanticipate privind stabilitatea financiara, credem ca zona euro se va confrunta cu o recesiune mai puternica decat Statele Unite, pe fondul crizei din energie si a cresterii substantiale a costului vietii, mai ales ca mai multi indicatori relevanti sunt deja in teritoriul recesiunii.
In Statele Unite, politica monetara foarte stricta dusa de FED (n.r. sistemul de banci centrale al SUA) ar putea arunca economia in recesiune. In orice caz, riscul de instabilitate financiara va face ca declinul sa fie mai puternic in ambele regiuni amintite", sustin expertii.
Conform previziunilor acestora, anul 2022 urmeaza sa se incheie cu o crestere economica de 3,1% pentru zona euro, mult mai modesta fata de cei 5,2% inregistrati in 2021. Din pacate, in 2023, economia zonei euro va scadea cu 0,2%, urmand sa se redreseze foarte putin de-abia prin 2024, cand va consemna o crestere foarte mica, de doar 1,3%.
La ce ar trebui sa ne asteptam, odata cu recesiunea?
Ei bine, cand vine vorba despre
recesiune, economistii descriu o situatie putin mai "favorabila" decat cea a unei crize economice. Practic, nu avem propriu-zis o mare criza, dar exista multe probleme, provocari si elemente negative asemenatoare unei crize in adevaratul sens al cuvantului.
In linii mari, dinamica de crestere economica cunoaste o prabusire si trebuie sa ne asteptam si la o reducere a investitiilor. De asemenea, stagnarea temporara a afacerilor reprezinta un alt element specific recesiunii, precum si scaderea
productiei.
Somajul, totodata, vine "la pachet" cu intrarea in recesiune. In Romania avem deja, conform statisticii oficiale, aproximativ 450.000 de romani fara loc de munca, intr-un context economic extrem de dificil chiar si pentru cei ce muncesc la unul sau chiar doua joburi, pentru a putea supravietui scumpirilor.
Din punct de vedere tehnic, intrarea in recesiune este oficiala, atunci cand se inregistreaza o crestere negativa a produsului intern brut (PIB) in doua trimestre consecutive.
Foto: manager.ro