Nu aruncati televizoarele vechi: de ce e pretios in 2021 si cati bani iti poate aduce
aur electrocasniceaur televizoarereciclare televizoare
Inainte de a fi activ de refugiu si materie prima pentru bijuterii, aurul este un metal pretios pentru ca este un bun conducator de caldura si de energie electrica. Prin urmare, este folosit in aproape toate produsele electronice, de la telefoane mobile, pana la televizoare.
Daca mai aveti
televizoare CRT (cathode ray tube) adica cele din gerenatia cu tub catodic, acesta este valoros tocmai pentru ca el contine metale importante, printre care si aur.
Si acesta este motivul pentru care primiti cateva sute de lei in cadrul programului Rabla pentru electrocasnice sau o reducere, cand cumparati un produs electrocasnic nou.
Nu neaparat din grija pentru planeta se ostenesc magazinele de electrocasnice sa va scape de vechea masina de spalat sau de televizoarele greoaie. In schimbul lor, primesc bani, pe care uzinele de reciclare ii obtin in urma extragerii metalelor pretioase.
In fiecare an, daca nu exista programe de reciclare, milioane de tone de televizoare, telefoane si alte produse electronice sunt aruncate, irosindu-se astfel o importanta sursa de metale.
Electrocasnicele, adevaratele mine de aur
Potrivit BBC, un tub de televizor contine 450 de grame de cupru, 227 de grame de aluminiu si nu mai putin 5,7 grame de aur. Asadar, daca ati putea extrage singuri aceasta cantitate de aur si ati putea sa o vindeti, ea ar valora, la cursul Bancii Nationale a Romaniei, aproape 1.500 de lei.
Asta inseamna ca numai din aurul continut de un televizor vechi v-ati putea cumpara unul nou sau o masina de spalat noua.
Insa, primiti o foarte mica parte din aceasta valoare tocmai pentru ca reciclarea este un proces costisitor, de la manipulare si transport, pana la dezmembrarea efectiva a echipamentelor.
Cu toate acestea, procesul este mai eficient decat extragerea aurului. In timp ce dintr-o tona de minereu, se pot extrage 5-6 grame de metal, dintr-o tona de deseuri electronice, se pot extrage 350 de grame de aur, care, tot la cursul BNR, ar valora aproape 92.000 de lei, adica peste 18.500 de euro.
Asa se face ca, in functie de pretul metalele pe care le contin, in 2016, 435.000 de tone de telefoane au generat materii prime in valoare de 9,4 miliarde de euro.
In functie de dimensiuni si de pretul de piata al aurului, una dintre uzinele care extrage metalul pretios din produsele electronice, poate castiga sute de milioane de euro pe an.
Foto: pexels.com